Втрачена особова справа у військоматі. Як діяти, якщо є право на відстрочку від мобілізації?

Під час постановки на військовий облік призовників я був визнаний непридатним у мирний час. Відповідно, строкову службу не проходив. Разом з тим, мав право на відстрочку у зв`язку з навчанням в університеті та аспірантурі (закінчив аспірантуру у 25+ років, на той час це граничний вік). Під час первинної постановки на облік виникла така ситуація, що мене змусили проходити комісію за місцем навчання в школі, а не прописки (паспорт вже був на руках). З того часу - не звертався у військомат.
Відповідно зараз виникла ситуація перебування на обліку не за місцем реєстрації. Із підтверджуючих документів є лише приписне свідоцтво 20 річної давнини.
У період 2010-2020 рр військомат, який видав мені приписне, проходив процеси злиття з іншим районним військоматом, далі - повернення статусу окремого, а зараз - це один із відділів міського ТЦК і СП, до якого я зараз належу за місцем прописки (моє місце прописки не змінювалося). За цей час у телефонному режимі, я з`ясував, що моя облікова справа була у об`єднаному міжрайонному військоматі. Але після їх роз`єднання - справу вже не могли знайти у військоматі, що здійснив мою первинну постановку на облік і видав приписне. Недавній запит з місця роботи до військомату за місцем прописки (до міського ТЦК) теж був негативний - "на обліку не перебуває".
Станом на зараз є прохання з роботи принести військовий квиток. Згідно ст.23 ЗУ "Про мобілізацію" я не підлягаю призову з двох підстав: робота у ВНЗ (канд. наук, доцент, 1 ставка) та наявність батька, тестя і тещі з інвалідністю 1-2 груп.
Підкажіть, будь ласка, можливий порядок дій, відповідальність та наслідки в умовах сьогоднішніх реалій мобілізації.

26.05.2023 13:32 2668

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 243
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір. 

Перш за все, щодо взаємовідносин із роботодавцем. Прохання принесити військовий квиток є лише проханням. Так, роботодавці повинні вести первинний військовий облік працівників та надавати відповідні відомості до ТЦК. Проте, відсутність у Вас військового квитка жодним чином не впливає на реалізацію Вашого конституційного права на працю. Жодною нормою Кодексу законів про працю України, а лише цей нормативний акт регулює взаємовідносини між роботодавцем та працівникиком , не передбачена відповідальність працівника за ненадання військово-облікового документу, це також не є підставою для звільнення. Право вимагати військово-обліковий документ є тільки під час укладання трудового договору (ч.2 ст. 24 КЗпП України). Якщо ж такий договір вже укладений, як у Вашому випадку, то у разі ненадання таких документів звільнити за цією підставою працівника з роботи не можна.

Якщо ж Ви не бажаєте сперечатись з керівництвом з цього питання, адже для виконання свого обов'язку із ведення військового обліку, Вас можуть наполегливо просити надати військово-обліковий документ, то Ви можете з'явитись до ТЦК за місцем реєстрації для уточнення облікових даних. Теоретично Вам може загрожувати штраф в розмірі 850 грн. за порушення правил військового обліку, адже Ви вчасно не обміняли приписне посвідчення на військовий квиток,  але на практиці такі штрафи застосовуються не часто. Обов'язково візьміть з собою документи, що підтверджують право на відсрочку (довідку з місця роботи із вказанням посади та ставки, копії документів про наявність інвалідності у рідних, копії їх паспортів та копії документів, що посвідчують родинні зв'язки). Вас обов'язково відправлять для проходження ВЛК. Якщо виникнуть якісь непорозуміння з прийняттям документів, здайте документи до канцелярії ТЦК разом із заявою про наявність права на відсрочку. В разі відмови прийняти документи, направляйте поштою цінним листом з описом вкладення. Після проходження ВЛК та надання відповідної довідки, Вам видадуть військово-обліковий документ (скоріш за все тимчасове посвідчення військовозобов'язаного) в якому зроблять запис про наявність права на відсрочку. Кожні 6 місяців інформацію про навність права на відсрочку повинно буде оновлювати.

Отже, або роз'ясніть своєму керівництву, що відсутність у Вас військово-облікового документу не позбавляє Вас права на працю або ж беріть документи, що підтверджують право на відсрочку, та звертайтесь до ТЦК за місцем Вашої реєстрації для уточнення облікових даних. 

Япщо залишились питання,  звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук. 

Якщо подобається, тисни кнопку