Переносять суд по ДТП з причини відсутні обвинуваченого

2 роки тому попав в ДТП.

І кожного місяця переносять суд з причини відсутні обвинуваченого. А термін давності ніхто не відміняв. А як не крути хочеться отримати відшкодування від страхової. Чи можливо щось з чим зробити? І чи можливий розгляд справи без обвинуваченого?

16.04.2021 16:06 2513

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 790
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

По вашому питанню можемо повідомити наступне

Перш за все має значення в якому провадженні розглядається справа - це кримінальна справа, справа про адміністративне правопорушення чи цивільна справа?

Кримінальне провадження:

(підсудним) є особа, обвинувальний акт щодо якої переданий до суду. Якщо обвинувачений, до якого не застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не прибув за викликом у судове засідання, суд відкладає судовий розгляд, призначає дату нового засідання і вживає заходів для забезпечення його прибуття до суду. Суд також має право постановити ухвалу привід обвинуваченого. 

Судовий розгляд у кримінальному провадженні щодо злочинів може здійснюватися за відсутності обвинуваченого, за кримінальні правовпорушення за статтями 109, 110, 110-2, 111, 112, 113, 114, 114-1, 115, 116, 118, частинами другою - п’ятою статті 191, 209, 255-258, 258-1, 258-2, 258-3, 258-4, 258-5, 348, 364, 364-1, 365, 365-2, 368, 368-2, 368-3, 368-4, 369, 369-2, 370, 379, 400, 436, 436-1, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 КК України.  Кримінальна відповідальність за ДТП передбачена ст.286 Кримінального кодексу України.

Відповідно до статті 138 КПК поважними причинами неприбуття особи на виклик є:

  1. затримання, тримання під вартою або відбування покарання;
  2. обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення;
  3. обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);
  4. відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо;
  5. тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад;
  6. смерть близьких родичів, членів сім’ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;
  7. несвоєчасне одержання повістки про виклик;
  8. інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють з’явлення особи на виклик.

Поважність причини неявки повинна бути доведена до відома суду і засвідчена відповідними документами. Якщо такі причини суду стали відомі за час, достатній для перенесення справи і повідомлення учасників провадження про інший день розгляду справи, суд зобов`язаний використати таку можливість.

Справа про адміністративне правопорушення:

 В адміністративному провадженні вина особи встановлюється на підставі постанови судді за результатами розгляду протоколу про адміністративне правопорушення за ст. 124 КпАП України. Суд ухвалює постанову суду про притягнення винного водія до адміністративної відповідальності. Строк розгляду такої справи становить 3 (три) місяці, однак, у випадку проведення експертизи розгляд справи може затягнутися мінімум на пів року.

Цивільна справа:

Спори, що виникають з відшкодування майнової шкоди завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди розглядаються судами за загальними правилами підсудності. Відповідальність, у таких випадках, несе винна особа, яка є водієм автомобіля чи особа, яка керувала таким автомобілем і з вини такої сталася ДТП.

Під час розгляду справи про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої постановлено вирок, що набрав законної сили, або винесено постанову в справі про адміністративне правопорушення, це судове рішення є обов’язковим для суду лише щодо з’ясування питань, чи мали місце такі дії та чи вчинені вони цією особою. Відтак, розглядаючи спір, який випливає з кримінальної справи чи зі справи про адміністративне правопорушення, . На підтвердження висновку суду щодо розміру збитків у рішенні, крім посилання на вирок у кримінальній справі чи постанову у справі про адміністративне правопорушення, необхідно також навести докази, подані сторонами при розгляді цивільної справи.

Що стосується саме відшкодування від страхової:

Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності»  має декілька неточностей, які часто використовують страхові компанії на свою користь, і пов’язані вони, з повідомленням про настання страхового випадку та виплатою страхового відшкодування. 

З боку потерпілого, який вже знає, що він має право на отримання відшкодування, та відразу після ДТП відвідує страхову компанію. У страховій йому пропонують написати заяву-повідомлення про настання страхового випадку та подати необхідний перелік документів, у тому числі, постанову суду про притягнення винного водія до адміністративної відповідальності. Поки рішення суду  немає, і у страховій повідомляють про те, що коли отримаєте постанову тоді принесіть її, і ми після цього здійснимо виплату, то це не зовсім правовмірно.

Стаття 33 Закону вказує на те, що водій транспортного засобу, який причетний до ДТП повинен невідкладно, не пізніше 3 (трьох) робочих днів повідомити страховика, з яким укладено договір обов’язкового страхування, про настання страхового випадку. А саме, подати страховику письмове повідомлення про настання ДТП. Потрпілий повинен подати заяву про страхове відшкодування. Стаття 35 Закону вказує на те, що така заява повинна бути подана протягом місяця з дня подання повідомлення про настання ДТП. Саме з моменту подачі заяви про страхове відшкодування починає відлік 90 (дев’яносто) денний строк на врегулювання випадку. 

Положення п. 36.2 Закону вказують на те, що у випадку порушення строку на подачу заяви про страхове відшкодування, то страховик має право збільшити строк на врегулювання випадку на кількість днів прострочення. Але на практиці потерпілому це може коштувати відтермінуванням отримання виплати. Тому дуже часто, коли потерпілий бажає подати заяву, працівники страхової намагаються переконати, що заяву про страхове відшкодування потрібно подавати, коли буде постанова суду, і що потерпілому слід подавати таку заяву саме за результатами суду, хоча стаття 35 Закону взагалі не містить обов’язку потерпілого подавати рішення суду за наслідками ДТП до страхової компанії.

Отже, у вашому випадку має значення яке саме провадження розглядається в суді, а також знати більше деталей та інформації про хід судового розгляду. Якщо Вам відомий номер справи, напишіть, будь ласка. 

Якщо у Вас є додаткові питання - звертайтесь. Електронна пошта pravoizachita@gmail.com 

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку