Оформлення працівників ФОПом

Доброго дня, цікавить наступне питання, ми разом з сестрою придбали магазин, хочемо продавати продукти в тому в тому числі алкоголь та тютюн, а також будуть продовольчі товари. Я оформився ФОПом на загальній системі і на мені будуть тільки алкогольні напої та тютюнові вироби, увесь інший товар буде продавати сестра яка також оформилась ФОПом на другій групі. У нашому магазині буде працювати один продавець який повинен продавати всі товари 2 ФОПів, також планується що сестра буде також продавцем в даному магазині в підміну. Продавець буде оформлений по трудовому договору на мене. Як правильно оформити взаємовідносини , щоб продавець міг продавати товари двох ФОПів, а сестра могла продавати товари іншого ФОПа без трудового договору. Завчасно Дякую.
07.09.2023 19:03 321

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
150 відгуків (150 +) (0 -)
Консультацій: 760

Вітаю!

ФОП — платник ЄП кооперується з ФОП на загальній системі, який може допов­нити асортимент товарами, забороненими для спрощенців, наприклад алкоголем і тютюновими виробами в продуктовому магазині.

Обидва ФОП регулярно використовуватимуть працю тих самих продавців та касирів. Відповідно, якщо трудові договори будуть укладені тільки з одним ФОП, то фіскали можуть прирівняти «допомогу» другому ФОП до неоформлених трудових відносин.

У фізичних осіб є можливість працевлаштуватися до декількох суб’єктів підприємництва: в одного  за основним місцем роботи (із записом у трудовій книжці), в інших — за сумісництвом.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основ­ної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Як бачимо, робота за сумісництвом передбачає виконання іншої регулярно оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час.

Можливо, представники Держпраці при перевірці можуть визнати таке нестандартне сумісництво порушенням. Але я вважю: якщо пряма заборона в законодавстві відсутня, ситуація законодавчо не врегульована, то й порушення немає. Головне, щоб за основ­ним місцем роботи працівник не працював більше, ніж передбачено законодавством (40 годин на тиждень).

Слід пам’ятати, що Положення № 43 регулює умови роботи на держпідприємствах (в установах, організаціях), суб’єкти інших організаційно-правових форм можуть використовувати його лише як орієнтир.

Тому вважаю достатнім, щоб «спільні» продавці та/або касири були оформлені на півдня у кожного ФОП або в одного — повний день, а в іншого — неповний (кілька годин).

На жаль, інших спеціальних норм відносно одночасної роботи у різних роботодавців у КЗоТ немає. Тому варіант з сумісництвом залишається оптимальним. При цьому, на мій погляд, у трудовому договорі в цій ситуації краще вказувати не режим (графік) роботи сумісника «з... по...»., а тільки кількість робочих годин.

Якщо у магазині може буде одне місце розрахунків (каса), то в цьому випадку продавець або касир має окремо прибуткувати кошти кожного ФОП. 

Якщо єдиний продавець (касир) або «спільний» персонал буде працевлаштований в обох ФОП, то він без зайвих питань зможе приймати плату за товари різних суб’єктів.

У Кодексі законів про працю України (КЗпП) значиться, що трудовий договір – це угода між працівником та роботодавцем, яка встановлює обов’язки сторін у рамках трудових відносин. Саме трудовий договір визначає, яку працівник має виконувати роботу та в який час (тобто згідно з трудовим розпорядком), та вказує, що роботодавець зобов’язаний забезпечити працівникові своєчасну виплату заробітної плати та належні умови для праці.

СЕСТРА НЕ МОЖЕ ПРОДАВАТИ ВАШІ ТОВАРИ БЕЗ ОФОРМЛЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ.

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю, зокрема, алкогольними напоями, тютюновими виробами додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі –ПРРО) (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (книг обліку розрахункових операцій), фіскальні номери ПРРО, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах.

Програмний реєстратор розрахункових операцій реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Касир, що здійснює розрахункові операції засобами такого ПРРО, має засвідчувати відкриття зміни, проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО.

Якщо подобається, тисни кнопку