Возможно ли получить в собственность подвальное помещение в многоквартирном доме?

Мы имеем квартиру на 1 этаже. Под нами паркинг и одно помещение, принадлежащее дому. Мы бы хотели предъявить свои права на это помещение, возможно ли это? Но проблема в том, что дом не понятно на каком балансе состоит. Ни ЖЕКу ни ОСМД мы не относимся. Был банк, который разорился.

03.11.2020 15:02 3033

Консультація виконавця

Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на зазначені Вами обставини повідомляю наступне.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" - спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Таким чином, спільним майном співвласників є приміщення ЗАГАЛЬНОГО користування, а також ДОПОМІЖНІ приміщення.

Згідно з статтею 1 цього ж Закону - допоміжні приміщення багатоквартирного будинку - приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення).

Таким чином, зазначене підвальне приміщення, про яке йде мова, можна віднести до допоміжного.

Відповідно до статті 5 вищевказаного Закону - спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників. Спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку.

Таким чином, допоміжні приміщення багатоквартирних будинків є спільним майном співвласників таких будинків, а ОТЖЕ, при прийнятті будь-якого рішення з використання підвального приміщення є обовʼязковою згода всіх його співвласників.

Вод­ночас важливо: право власності на спільне майно багатоквартирного будин­ку існує у власників приміщень в відповідному будинку в силу закону, тож жодних додаткових дій з метою підтвердження існування відповідного права вчиняти не потрібно (з цього приводу Конституційний Суд України одно­значно висловися в рішенні від 02.03.2004 р. № 4-рп/2004).

Проте, якщо саме один із співвласників будинку чи будь-яка інша особа, яка не проживає в даному будинку забажає оформити право власності на частину підвального приміщення, то в такому випадку характерний наступний алгоритм дій:

  1. Отримати письмову згоду у всіх співвласників будинку.
  2. Після чого необхідно отримати дозвіл в органах місцевого самоврядування (міська рада або ОТГ). Як показує практика, органи місцевого самоврядування дуже неоднозначно і по різному підходять до задоволення подібних клопотань, тому потрібно бути готовим до отримання офіційної письмової відмови, після чого оскаржувати її в судовому порядку.

 

В разі виникнення у Вас додаткових питань, звертайтесь на ел. адресу: naseko529@gmail.com. 

Будьте здорові! Хай щастить!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку