Вступ до ВНЗ без військового квитка

Вітаю! У мене ситуація схожа до тієї, яку ви коментрували раніше - https://b2bconsult.ua/consultation/45755

Власне у мене питання - чи актуальна ця інформація? Якщо так, то в якій формі потрібно скласти письмове зобовʼязання зробити військово-обліковий документ після вступу на навчання?

14.05.2024 22:08 1306

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
797 відгуків (796 +) (1 -)
Консультацій: 2036
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Консультація, на яку Ви посилаєтесь, була надана в березні 2023 року, тобто більше ніж рік назад. Станом на сьогоднішній день той лист вже не актуальний. Після цього було вже два листа Міністерства Освіти і Науки України до керівників закладів фахової передвищої, вищої освіти усіх форм власності та сфер управління.

1. Листом МОН № 1/5528-23 від 20 квітня 2023 року було визначено, що  дозволяється відтермінувати подання військово-облікових документів, необхідних при вступі на навчання та для продовження навчання здобувачами освіти з числа осіб, які зареєстровані і знаходяться на тимчасово окупованих територіях; які тимчасово перебувають за кордоном і знаходяться на тимчасовому консульському обліку в закордонних дипломатичних установах України; які зареєстровані на територіях активних бойових дій, перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309.

Всім вступникам із вищезазначених категорій дозволялося оформити і подати до закладів освіти військово-облікові документи до певної дати (в залежності від категорії) згідно з письмовими зобов'язаннями. У разі невиконання цього зобов'язання навчання здобувачів освіти припиняти шляхом скасування наказу керівника закладу освіти про зарахування на навчання в частині таких здобувачів.

В цьому листі містилося забов'язання  керівникам закладів фахової передвищої, вищої освіти у семиденний строк інформувати відповідні ТЦК про зарахування або припинення навчання здобувачів освіти з числа призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Також у цьому листі містилася вимога надати Генеральному штабу ЗСУ списки здобувачів освіти з числа осіб, які не оформили військово-облікові документи, за формою: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, примітка.

2. Листом МОН № 1/10331-23 від 13 липня 2023 року було рекомендовано:

а) Акцентувати діяльність приймальних комісій закладів освіти на роботу щодо встановлення наявності військово-облікового документа, а не на визначення його дійсності, правомірності чи легітимності.

б) Перевіряти факт перебування на військовому обліку вступників.

в) Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років (станом на зараз вже 25 років - прим.) на день початку вступної кампанії є військовозобов’язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов’язаного.

г) У разі прийняття рішень про зарахування на навчання в умовах неможливості подання вступниками військово-облікових документів з об’єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження тощо), оформлювати документальні зобов’язання вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни строком до двох місяців.

д) У разі сумнівів щодо фактів перебування вступників на військовому обліку звертатись до відповідних районних ТЦК.

е) У разі відмови відповідного ТЦК в оформленні вступнику військово-облікового документа невідкладно інформувати Міністерство освіти і науки України для своєчасного реагування та інформування органів військового управління Збройних Сил України, яким підпорядковані районні ТЦК.

Отже, теоретично у вас є шанс подати документи на вступ без дійсного військово-облікового документу. І хоча ВНЗ повинні виконувати вимоги Порядку № 1487, але якщо пошукати, то можна знайти такі заклади, які погодяться прийняти документи та зарахувати вас на навчання без військово-облікового документу, з зобов'язанням надати його пізніше, в термін не більше 2-х місяців.

Щодо тексту такого зобов'язання, то тут немає єдиного визначеного шаблону. Все залежить від вимог конкретного ВНЗ, який погодиться прийняти вас на навчання без військово-облікового документу: або написати своїми словами, або у ВНЗ вже буде готовий шаблон такої заяви.

Іншими словами, написання заяви - це не є перший крок для подання документів. Непотрібно думати, що підготувавши таке зобов'язання, Ви зможете вступити в будь-який ВНЗ. Перший крок - це знайти такий ВНЗ, який погодяться прийняти документи та зарахувати вас на навчання без дійсного військово-облікового документу. Якщо знайдете - то вже другим кроком буде написання зобов'язання.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку