Рішення ВЛК

Добрий день
В мого чоловіка діагноз " Варикозне розширення вен сім’яного канатика ІІІ стадії". Стаття 42.
Яке буде рішення ВЛК згідно нового закону і оновленої таблиці?
В старій редакції даний діагноз був розписаний так, що по кожній стадії було заключення. Перша - були придатні, друга - обмежено придатні. Зараз прописали, що "варикозне розширення вен сім’яного канатика I-II стадії" відноситься до пункту "б". Про третю стадію нічого не згадується. Перша стадія - це легка форма і люди можуть фізично працювати. Третя стадія - це остання, в нього болі і фізично працювати важко. Розумієм, що можуть направити на хірургічну операцію . Дана операція з одної сторони може й проста, але з іншої "коли все запущено" можуть бути ускладнення.
В даному випадку чоловік має право відмовитись від хірургічної операції згідно закону України? Якщо так, то яке буде заключення ВЛК?
30.05.2024 19:01 1109

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
799 відгуків (798 +) (1 -)
Консультацій: 2038
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які наявні в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402.

У відповідності до нових змін, стаття 42 Розкладу хвороб розподілена на такі пункти:

а -- (зі значними та помірними порушеннями кровообігу та функцій) - Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- (з незначними порушеннями кровообігу та функцій, або за наявності об’єктивних даних без порушень кровообігу та функцій) Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

При цьому дійсно, в Поясненні до застосування статті 42 зазначено, що до пункту "б" належить варикозне розширення вен сім’яного канатика I-II стадії, але при цьому взагалі нічого не вказано про ІІІ стадію даного захворювання.

Отже, щоб визначити (гіпотетично), яким буде можливий висновок ВЛК, необхідно оцінити ступінь порушення кровообігу та функцій.

Якщо проаналізувати наукові статті щодо варикоцеле, бачимо що зазначене захворювання в основному поділяєтся на 3 стадії, де І - найлегша, а 3 - найважча. При цьому третя стадія характеризується явною зміною вен яєчка і сім'яного канатика, зміною розмірів мошонки, її деформацією, а також зміною консистенції яєчка – його гіпотрофія або атрофія. Розвиток варикоцеле значно впливає на пряму функцію яєчка – сперматогенез, що може спровокувати безпліддя. Вже на І стадії захворювання за результатами спермограми буде помітно, що частина сперматозоїдів знизиться в своїй рухливості та концентрації. Надалі при прогресуванні захворювання спостерігаються їх морфологічні зміни, що в подальшому призводить до необоротного безпліддя. 

Таким чином, бачимо що розвиток даного захворювання прямо впливає на функції організму людини. Те ж саме з порушенням кровообігу - зрозуміло, що при ІІІ стадії ці порушення будуть найбільш вираженими.

Тому в даному випадку беремо за обґрунтування не Пояснення до застосування статей Розкладу хвороб, а визначення самої статті 42, і приходимо до висновоку що є всі підстави щоб отримати статтю 42-а, непридатний до служби з виключенням з військового обліку.

Але попередньо вам необхідно пройти додаткові обстеження щодо порушення функцій - наприклад, отримати результати спермограми. Можливо, лікар запропонує ще якісь додаткові обстеження. І потім йти на ВЛК, взявши з собою всі результати проведених обстежень та діагнози.

Щодо опреративного втручання для вирішення цієї проблеми: вам можуть тільки рекомендувати зробити операцію. Але ніхто не може вас примусити зробити цю операцію. Проведення чи НЕпроведення операції залежить тільки від вашого бажання.

При цьому ВЛК також не може зобов'язати зробити операцію. Лікарі на ВЛК повинні встановити ступінь придатності до служби, враховуючи той стан здоров'я, який є зараз, на момент проходження медогляду. Відмова від операції жодним чином не може вплинути на майбутній висновок ВЛК.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку