Пдв , декларація

Доброго дня.
Юр. особа змінила юридичну адресу та податкову у квітні місяці. При реєстрації накладних з ПДВ за травень приходить відмова , що реєструвати потрібно ще в стару податкову до закінчення поточного бюджетного періоду . Чи правильно я розумію, реєстрація ПДВ в нову податкову повинна бути вже з наступного кварталу? Декларацію теж з наступного кварталу в нову податкову подавати?

03.06.2024 14:43 224

Консультація виконавця

9 відгуків (9 +) (0 -)
Консультацій: 36
Топ 3 спеціалізації:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Частиною восьмою статті 45 та частиною п'ятою статті 78 Бюджетного кодексу України (далі - БКУ) визначено, що у разі зміни місцезнаходження суб'єкта господарювання та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством загальнодержавних податків і зборів, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, та місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду.

Якщо внаслідок зміни місцезнаходження юридичної особи змінюється територія територіальної громади, такий платник податків обліковується до закінчення бюджетного періоду з ознакою щодо сплати за попереднім місцезнаходженням податків і зборів.

Таким чином, подання звітності з ПДВ, реєстрація податкових накладних здійснюється за попереднім місцем обліку до кінця бюджетного (календарного) року.

Також опосередковано відповідь на Ваше питання є в роз’ясненні, розміщеному в ЗІР (додається).

 

З повагою, Володимир Калинчак.

 

 

03.09.2021

Тематичні напрямки БПЗ: 101. Податок на додану вартість\101.17 Електронне адміністрування

 

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЗАГАЛЬНОДОСТУПНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВИЙ РЕСУРС "ЗІР"

ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ

Питання:

Який код та найменування якого контролюючого органу необхідно зазначати в полі "Контролюючий орган, до якого подається документ" при реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН після зміни платником ПДВ місцезнаходження (місця проживання), пов'язаного зі зміною адміністративного району?

Відповідь:

Пунктом 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), визначено, що на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

Відповідно до п. 5 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року N 1246 (далі - Порядок N 1246), податкова накладна та/або розрахунок коригування приймаються до ЄРПН у разі дотримання вимог, установлених п. 192.1 ст. 192 ПКУпп. 200 прим. 1.3200 прим. 1.9 ст. 200 прим. 1 та п. п. 201.1201.10 і 201.16 ст. 201 ПКУ, а також з урахуванням Законів України від 05 жовтня 2017 року N 2155-VIII "Про електронні довірчі послуги"від 22 травня 2003 року N 851-IV "Про електронні документи та електронний документообіг" та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 N 557, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за N 959/30827, зі змінами та доповненнями.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування в ЄРПН здійснюється за неосновним місцем обліку - для платників податку, які змінили місцезнаходження та для яких сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Отже, якщо реєстрація податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН здійснюється після зміни платником ПДВ місцезнаходження (місця проживання), пов'язаного зі зміною адміністративного району, в полі "Контролюючий орган, до якого подається документ" необхідно зазначати код та найменування контролюючого органу за попереднім місцезнаходженням (неосновним місцем обліку) платника податків.

 

Інформаційно-довідковий департамент Державної податкової служби України

 

Якщо подобається, тисни кнопку