Оформлення відтермінування від мобілізації

Привіт.У чоловіка батько інвалід 1 групи, який потребує догляду.Чи має сенс подавати документи на відтермінування від мобілізації, якщо у нього є дві сестри, а тато напише заяву (нотаріально завірену)що він хоче, щоб син за ним доглядав, оскільки сестри фізично можуть не справлятися(підняти,посадити,пересадити і т.д.)Дякую

29.06.2024 13:06 245

Консультація виконавця

Роксолана Вороніна
Юрист
У сервісі: 1 рік
11 відгуків (11 +) (0 -)
Консультацій: 24

Доброго дня. 

Спершу потрібно розібратись чи сестри військовозобов*язані? Якого віку?

Якщо невійськовозобов*язані, старші 18 років, то варто говорити про оформлення постійного догляду, підготовку документів та подачу заяви про оформлення відстрочки на підставі пункту 9 частини 1 статті 23 ЗУ “Про
мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (здійснення постійного догляду військовозобов*язаним за 1 із своїх батьків, який є особою з інвалідністю 1 чи 2 групи). Тому, що відповідно до цього пункту не повинен бути аналіз наявності інших військовозобов*язаних та невійськовозобов*язаних чи інших працездатних осіб, якщо мова саме про 1 з батьків військовозобов*язаного.

Якщо ТЦК та СП відмовить в оформлені відстрочки на підставі пункту 9 частини 1 статті 23 ЗУ “Про
мобілізаційну підготовку та мобілізацію", то це буде порушенням і це можна буде оскаржити в суді. Зверніть увагу, що оскарження не звільняє від мобілізації на цей період (доки не буде позитивного рішення тощо).

Якщо сестри невійськовозобов*язані та старші 18 років, то подавати документи та заяву про оформлення відстрочки на підставі пункту 13 частини 1 статті 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (наявності 1 з батьків з інвалідністю 1 чи 2 групи) (тобто без оформлення постійного догляду) немає сенсу, бо буде здійснюватись аналіз наявності інших військовозобов*язаних та невійськовозобов*язаних осіб і буде потрібно довести, що сестри є:

- є особою з інвалідністю 
- самі потребують постійного догляду
- перебувають під арештом (крім домашнього арешту)
- відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі.

Отже, випадки, коли повинні не братись до уваги сестри чітко прописані в законодавстві (вище я їх перелічила).

Сподіваюсь на ваше питання відповіла повністю. Буду вдячна, якщо залишете відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку