Реєстрація шлюбу

При створенні заяви на шлюб в Дії, є питання щодо військової служби. Чи можна вписати стан не військовозобов`язаний, якщо невпевнені в цьому? Чи треба буде в РАГСі додаткову інформацію давати про стан чоловіка? Якщо вкажемо неправильні дані то які можуть бути наслідки? Чи можуть анулювати шлюб?

06.07.2024 19:45 179

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
164 відгука (163 +) (1 -)
Консультацій: 873

ВІТАЮ!

Відповідно до ч. 4 ст. 38 закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", відділи державної реєстрації актів цивільного стану кожні сім днів подають до ТЦК відомості про тих, хто одружився, змінив ім’я чи прізвище під час подання заяви про реєстрацію шлюбу.

хххххх

"Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні ".

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00#Text

II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану

1. Загальний порядок державної реєстрації актів цивільного стану

3. Для державної реєстрації актів цивільного стану, повторної видачі свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану подаються заява, документи чи у випадках, передбачених цими Правилами, у відповідній заяві зазначаються відомості про документи, які підтверджують факти, що підлягають державній реєстрації, а також пред’являється паспорт або паспортний документ заявника.

2. Державна реєстрація шлюбу

1. Для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоловіком особисто подається заява про державну реєстрацію шлюбу.

3. Під час особистого подання заяви про державну реєстрацію шлюбу жінкою та чоловіком з метою встановлення їх особи пред’являються документи, що посвідчують їх особу, передбачені пунктом 3 глави 1 розділу II цих Правил.

17. Якщо є відомості про наявність перешкод для державної реєстрації шлюбу, керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану може відкласти таку реєстрацію, але не більш як на три місяці, про що органом державної реєстрації актів цивільного стану у письмовій формі повідомляються наречені.

Додаток 6

Додаток в редакції Наказу Міністерства юстиції № 1714/5 від 07.06.2024

ЗАЯВА

про державну реєстрацію шлюбу

В ЦІЙ ЗАЯВІ НЕМАЄ ЖОДНОГО ПУНКТУ ПРО НАЯВНІСТЬ ВОД ДЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБУ.

Додаток 7.

ПОВІДОМЛЕННЯ
про державну реєстрацію шлюбу (розірвання шлюбу), смерті, зміни імені, вилучення військово-облікових документів, пільгових посвідчень призовників та військовозобов’язаних

ТІЛЬКІ В ЦЬОМУ ДОДАТКУ Є ВИМОГА РАГСУ НАДАТИ ІНФОРМАЦІЮ ТЦКСП ПРО ВОД ОДРУЖИВШИХСЯ.

АЛЕ ЦЕ ВИМОГА ДО РАГСУ, А НЕ ДО НАРЕЧЕНОГО.

Наявність ВОД  для реєстрації шлюбу не є обов'язковим. Це не передбачено законодавством.

1. З 07.06.2024 року в Заяві на реєстрацію шлюбу немає пункту про відношення до військової служби. 

Якщо в Дії така  графа є, подайте заяву особисто. 

2. В РАГС не мають права вимагати ВОД для реєстрації шлюбу. 

3. Недійсна інформація в Заяві про укладення шлюбу про відношення до військової служби, не є підставою для визнання шлюбу недійсним.   

Недійсним є шлюб (стаття 39 Сімейного кодексу України):

  1. зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі;
  2. зареєстрований між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою;
  3. зареєстрований з особою, яка визнана недієздатною.

За наявності наведених підстав визнання недійсності шлюбу у судовому порядку не вимагається, анулювання актового запису про реєстрацію шлюбу проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі його висновку або висновку дипломатичного представництва або консульської установи України.

При розгляді судом справ про визнання шлюбу недійсним слід мати на увазі, що за наявності одних підстав суд зобов'язаний, а за наявності інших суд може визнати шлюб недійсним.

За рішенням суду недійсним визнається шлюб, який був зареєстрований без вільної згоди жінки або чоловіка, а також у разі його фіктивності (стаття 40 Сімейного кодексу України).

За рішенням суду недійсним може бути визнаний шлюб, якщо він був зареєстрований між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною з порушенням вимог, встановлених частиною п'ятою статті 26 Сімейного кодексу України:

  • особи, які є родичами прямої лінії споріднення.
  • рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра. Повнорідними є брати і сестри, які мають спільних батьків. Неповнорідними є брати і сестри, які мають спільну матір або спільного батька.
  • двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця.
  • усиновлювач та усиновлена ним дитина.
  • з особою, яка приховала свою тяжку хворобу або хворобу, небезпечну для другого з подружжя і (або) їхніх нащадків(стаття 41 Сімейного кодексу України)
  • з особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано права на шлюб (стаття 41 Сімейного кодексу України).

Якщо подобається, тисни кнопку