В'їзд фур у двір 9-поверхового багатоквартирного будинку

Доброго дня.

Скажіть будь ласка, чи мають право власники магазину, що викупили комерційне приміщення в 9-поверховому 100 - квартирному будинку направляти довгі 40-тонні фури у всередину двору будинку на розвантаження, якщо є можливість розвантажувати фури і не в дворі. Це є на постійній основі, також заїжджають вантажівки і невеличкі кур`єрські машини.

Будинок перебуває в ОСББ.


Сам будинок осідає, є тріщини вздовж стін, під колесами фур просідають каналізаційні колодязі, фури наражають на небезпеку дітей у дворі. Міська влада стверджує, що заборонити в`їзд фур не є можливим, так як прибудинкова територія не приватизована власниками квартир, а можливе встановлення шлагбаума вважає неможливим через перешкоджання в`їзду невідкладних і комунальних служб.

Встановлений знак заборони в`їзду у двір ( крім власників багатоквартирного будинку ) ігнорується, поліція каже, що він встановлений незаконно.

Чи справді у даній ситуації власники квартир незахищені або яке можливе рішення?

Дякую.

З повагою,

п. Надія

28.08.2024 17:46 117

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
165 відгуків (165 +) (0 -)
Консультацій: 561
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Скажіть будь ласка, чи мають право власники магазину, що викупили комерційне приміщення в 9-поверховому 100 - квартирному будинку направляти довгі 40-тонні фури у всередину двору будинку на розвантаження, якщо є можливість розвантажувати фури і не в дворі - так. Оскільки, як я розумію, ця ділянка не знаходиться у приватній власності або в спільній сумісній власності співвласників. Тому такими діями не порушується право власності інших осіб. 

Принцип публічного права (в аспекті законності), закріплений у частині другій статті 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Згідно з позицією Верховного Суду, сформованою у постанові від 19 серпня 2022 року у справі № 160/4933/20, суб`єкт владних повноважень зобов`язаний дотримуватися принципу публічного права, тобто діяти лише на виконання закону, за умов і обставин, визначених ним, вчиняти дії (приймати рішення), не виходячи за межі прав та обов`язків, дотримуватися встановленої законом процедури, обирати лише встановлені законодавством України способи правомірної поведінки під час реалізації своїх владних повноважень.

Принцип приватного права (в аспекті законності), унормований у частині другій статті 19 Конституції України, відповідно до якої правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Згідно з позицією Верховного Суду, яка сформована у постановах від 12.06.2020 у справі № 484/813/17 та від 26.10.2021 у справі № 160/5982/19, конституційний принцип «свободи дій» означає, що для субʼєкта приватного права дозволено все, що не заборонено законом.

2) Чи справді у даній ситуації власники квартир незахищені або яке можливе рішення? - cправа в тому, що допоки земля не буде приватизована, права співвласників не будуть вважатися порушеними. Тому єдиний варіант - оформити права на землю, а вже потім на загальних зборах ОСББ приймати рішення щодо заборони в'зду фур (інших транспортних засобів) та встановлення шлагбаумів.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (надалі - Закон) спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Згідно частини першої статті 5 Закону спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників. Пунктом 1 частини першої статті 6 Закону передбачено, що співвласники мають право вільно користуватися спільним майном багатоквартирного будинку з урахуванням умов та обмежень, встановлених законом або рішенням співвласників. При цьому, стаття 7 Закону встановлює, що співвласники зобов’язані:

забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку;

додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;

виконувати рішення зборів співвласників;

відшкодовувати збитки, завдані майну інших співвласників та спільному майну багатоквартирного будинку;

Кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Згідно статті 10 Закону про ОСББ до виключної компетенції загальних зборів об’єднання відноситься:

питання про використання спільного майна;

визначення обмежень на користування спільним майном;

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту - gallina.tokmach.82@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку