Директива командування сухопутних військ від 19.09.24

Добрий день.

Почув новину про якусь директиву, яка звільняє чоловіків віком 50+ від мобілізації. Скажіть будь ласка, мені 59 років. Проживаю за кордоном, був 15 років тому знятий з обліку та хочу навістити батьків в Україні.
Чи випустять мене з України за цією директивою? Чи я можу посилатися в ТЦК на цю директиву якщо мене будуть брати на облік, аби мене виключили? Чи мобілізують мене? Де я можу взяти текст директиви?

24.09.2024 10:26 105

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
805 відгуків (804 +) (1 -)
Консультацій: 2069
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

На жаль, цієї директиви командування сухопутних військ немає в відкритому доступі, оскільки це лише документ для службового користування.  Лише відомо від ЗМІ, що цей документ вже надісланий до всіх ТЦК та СП на виконання і начебто він стосується заборони мобілізації чоловіків від 18-25 років без їхньої згоди та  мобілізації чоловіків від 50-60 років тільки за індивідуальним мобілізаційним розпорядженням.

Надати оцінку змісту цієї Директиви не представляється можливим.  Проте,  слід зауважити, що жодна директива не має сили закону, а має лише рекомендаційний характер, оскільки жодна директива не може бути вище норми закону. А  органи військового управління не є законодавчим органом та не мають повноваження своїми рішеннями звужувати чи розширювати дію норм законодавства.

Не виключаю, що дійсно існує цей документ ( та чи пройшов він реєстрацію в Міністерстві Юстиції, подивимося), але  що там зазначено- не відомо, але він не є гарантією що ТЦК та СП не вручить Вам повістку на взяття на військовий облік та проходження ВЛК. Щодо мобілізації в 59р. то це вже під великим питанням, чоловіків в цьому віці і до директиви не у всіх регіонах поспішали мобілізовувати.

Я можу лише точно сказати, аби ці обмеження дійсно були реалізовані на практиці, Верховна Рада має прийняти  відповідні зміни до профільного законодавства, зокрема до  ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» , ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» та  до Постанови КМУ 1487.

Щодо виїзду за кордон, то однозначно директива ця не стосується зняття обмеження на виїзд за кордон чоловікам до 60 років. Вас за кордон не випустять, якщо Ви не маєте підстав для виїзду згідно Правил перетинання державного кордону (див. за посиланням:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text)

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку