возвратная финансовая помощь

Имеет ли право СПД 2 группы оказывать и получать возвратную финансовую помощь . Консультация необходима со ссылками на действующие нормы законодательства

01.01.2019 20:17 3597

Консультація виконавця

Отримувати зворотню фінансову допомогу фізична особа-підприємець, яка знаходиться на спрощеній системі оподаткування, може, проте надавати – ні.



Стосовно отримання фінансової допомоги.


Платник єдиного податку другої групи, який отримує поворотну фінансову допомогу, не враховує її суму у складі доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання. Сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги (пп. 3 п. 292.11 ст. 292 ПКУ).


 


Стосовно надання фінансової допомоги. Одна з ряду ІПК ДФС від 14.11.2017 р. № 2609/К/99-99-13-02-03-14/ІПК


Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулюються ПКУ відповідно до пп. 14.1.267 п. 14.1 ст. 14 якого позика - це грошові кошти, що надаються резидентами, які є фінансовими установами, або нерезидентами, крім нерезидентів, які мають офшорний статус, позичальнику на визначений строк із зобов'язанням їх повернення та сплатою процентів за користування сумою позики.


Отже, в розумінні ПКУ позику надають виключно фінансові установи або нерезиденти, крім нерезидентів, які мають офшорний статус.


Водночас пп. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 ПКУ встановлено, що фінансова допомога - це допомога, надана на безповоротній або поворотній основі. Поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.


Оподаткування доходів фізичних осіб - підприємців визначено главою I розд. XIV ПКУ та ст. 177 розд. IV ПКУ.


Відповідно до частини шостої пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України "Про страхування", сюрвейерами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III ПКУ.


Законом України від 12.07.2001 N 2664 "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" передбачено загальні правові засади у сфері надання фінансових послуг відповідно до п. 29 ст. 1 якого визначено поняття посередницьких послуг на ринках фінансових послуг зокрема для фізичних осіб - підприємців, що включає консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу з підготовки, укладення та виконання (супроводження) договорів про надання фінансових послуг, інші послуги, визначені законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг.


Згідно з Національним класифікатор України ДК 009:2010 "Класифікація видів економічної діяльності" (КВЕД 2010), надання поворотної фінансової допомоги належить до коду 64 "Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення" та є забороненим для здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності.


При цьому ч. 5 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми.     Згідно ч. 4 п. 293.4 ст. 293 ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої – третьої групи (фізичні особи – підприємці) у розмірі 15 відсотків, до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.
     Таким чином, фізична особа – підприємець, яка порушила умови перебування на спрощеній системі оподаткування, встановлені ПКУ, а саме надавала поворотну фінансову допомогу, зобов’язана оподаткувати дохід в сумі повернутих коштів за надання такої допомоги за ставкою 15 відсотків та перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за звітним кварталом, в якому відбулося таке порушення. При цьому у разі повернення коштів платнику єдиного податку, які раніше надавалися ним як платником податків і зборів на загальних підставах до переходу на спрощену систему оподаткування, сума таких коштів також включається до доходу та оподатковується за ставкою 15 відсотків.

Якщо подобається, тисни кнопку