Виїзд за кордон та повернення в Україну

Добрий день.я Чоловік мені 35 років (військово зобовязаний ) моя мама інвалід 1 гр , а тато інвалід 2 групи ,я одна дитина в сімї. Батькі в шлюбі. Маму відвезди в Італію на початку війни, вона там сама і не ходяча і потребує допомоги , я з татом в Україні. Питання , чи можу я ,по закону ,виїджати до мами за кордон та повертатись до тата в Україну(мама перетинала кордон без мене ) Ящо так , то що для цього потрібно?достатньо поставити її на консульський облік в Італії ? Або чи можу я з батьком виїхати до мами за кордон , а потім відправити його в Україну і заїхати пізніше сам перебуваючи за кордном з мамою теж з інвалідом ? Дякую.

12.10.2023 13:57 639

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 5 років
805 відгуків (804 +) (1 -)
Консультацій: 2051
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Питання щодо виїзду за межі України врегульовані постановою КМУ № 57 "Правила перетинання державного кордону громадянами України". Відповіді на ваші питання надаю з посиланнями на вказані "Правила".

1. чи можу я виїджати до мами за кордон та повертатись до тата в Україну? - у відповідності до абзацу 12 пункту 2-1 "Правил", Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, на підставі: а) довідки про перебування таких осіб з інвалідністю на консульському обліку, б) документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та в) документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

Тобто окрім постановки на консульський облік, необхідно надати документи що зазначені в одному з абзаців: 3-7,9,10.

В вашій ситуації звертаємо увагу на абзац 4 пункту 2-1: У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання.

Також треба взяти з собою один із документів, зазначених в пункті 2 "Правил". В вашому випадку це паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт).

Отже, для виїзду за кордон без мами слід пред'явити на кородні наступні документи:
а) довідка про перебування мами на консульському обліку в Італії;
б) пенсійне посвідчення мами з вказанням групи інвалідності, строку на який встановлена інвалідність, та причини інвалідності - оригінал або нотаріально засвідчена копія;
в) ваш закордонний паспорт;
г) ваше свідоцтво про народження - оригінал або нотаріально засвідчена копія.

2. чи можу я з батьком виїхати до мами за кордон , а потім відправити його в Україну і заїхати пізніше сам перебуваючи за кордоном з мамою-інвалідом? - якщо Ви будете виїжджати як супроводжуюча особа батька, то слід пред'явити на кородні наступні документи:

а) ваш закордонний паспорт;
б) ваше свідоцтво про народження - оригінал або нотаріально засвідчена копія;
в) пенсійне посвідчення батька з вказанням групи інвалідності, строку на який встановлена інвалідність, та причини інвалідності - оригінал або нотаріально засвідчена копія;
г) докази спільного проживання - найкраще це витяг з ЦНАПу - оригінал або нотаріально засвідчена копія.

При цьому слід звернути увагу на наступне: якщо виїжджаєте як супроводжувач батька, то Ви зобов'язані повернутися в Україну разом з ним. Перебування за короном з мамою, навіть при наявності у неї інвалідності, не дає права порушувати законодавство. Якщо маєте бажаннязалишитися з мамою, то і виїжджати повинні не як супроводжувач батька, а пред'явивши довідку про перебування мами на консульському обліку і всі інші документи, вказані мною вище. 

В той же час, якщо виїжджаєте як особа, що супроводжує батька, то хоча формально Ви і зобов'язані повернутися в Україну не пізніше батька, але відповідальність за таке порушення до сих пір не встановлена. Тобто якщо виїдете з батьком, потім батько повернеться, і тільки через деякий час (через тиждень, через місяць, через рік - немає різниці) повернетеся Ви, то за таке порушення навіть штрафу не буде

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram