Порядок оподаткування ПДВ операцій з придбання товарів у нерезидента за межами митної території комісіонером

Який порядок оподаткування ПДВ операції з придбання товарів у нерезидента за межами митної території комісіонером - резидентом без їх фактичного ввезення на митну територію України та постачання іншому нерезиденту без їх фактичного вивезення?

07.02.2018 13:08 1646

Консультація виконавця

B2B Consult
Експерт
У сервісі: 6 років
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 511

Актуально на 7.02.2018



Відповідно до п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, ввезення товарів (супутніх послуг) в митному режимі імпорту або реімпорту, вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту.
     Пунктом 186.1 ст. 186 ПКУ визначено, що місцем постачання товарів є фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання.
     Згідно зі ст. 74 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) імпорт – митний режим, відповідно до якого товари ввозяться на митну територію України для вільного обігу без обмеження строку їх перебування на цій території та можуть використовуватися без будь-яких митних обмежень.
     Відповідно до ст. 82 МКУ експорт (остаточне вивезення) – це митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов’язань щодо їх зворотного ввезення.
     Виходячи з вищевикладеного, оскільки операції з придбання товарів у одного нерезидента і постачання товарів іншому нерезиденту здійснюються за межами митної території України, а самі товари фактично не ввозяться на митну територію України та не вивозяться, то за даними операціями у комісіонера – резидента не виникає об’єкта оподаткування ПДВ.
     При цьому, п. 186.4 ст. 186 ПКУ визначено, що місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у п. 186.2 і п. 186.3 ст. 186 ПКУ.
     Тобто послуги, що надані комісіонером – резидентом в межах договору комісії з нерезидентом (комісійна винагорода), підлягають оподаткуванню ПДВ в загальновстановленому порядку за основною ставкою ПДВ.



Анологічну відповідь розміщено на сайті ДФС (розділ ЗІР 101.04)

Якщо подобається, тисни кнопку