Перереєстрація ТЗ набутого шлюбі без згоди одного з подружжя

  • Після смерті батька ми дізнались що машина якої він володів зовсім не його, а переписана на двоюрідної сестру, хоча це було зроблено без згоди матері, а як я розумію це майно придбане в шлюбі. В 2010 році вона була придбана, а в 2017 переписана ( за для чого не зрозуміло, може хотів якісь пільги може планував розвестись з матір`ю) але їздити він на ній продовжував. І зараз після його смерті фактично ми не володіємо машиною, чи можливо оскаржити чи скасувати або признати не дійсною перереєстрацію транспортного засобу по причині що це майно набуте в шлюбі і згоди матір не давала?

На руках в мене є тех. паспорт оформлений на його двоюрідну сестру та ключі від машини.

18.06.2021 20:46 921

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброго вечора.

Так, можливо скасувати цю реєстрацію.

"Переписати" автомобіль батько міг шляхом укладення договору відчуження:  купівлі-продажу/ дарування. Оскільки  рухоме майно було придбане під час шлюбу, воно є спільною сумісною власністю подружжя згідно до ст. 60 Сімейного кодексу, відчужувати таке майно без згоди другого подружжя не можна, та як наслідок, договір відчуження підлягає оскарженню до суду (визнання недійсним) та скасуванню державної реєстрації авто, визнання права власності на 1/2 частину авто та визнання за мамою   права власності на 1/2 частки авто, як на частку у спадковому майні, яке залишилося після смерті батька і успадковане мамою за законом першої черги.

Мамі (спадкоємцю ) необхідно зараз подати заяву до нотаріусу (який відкрив нотаріальну справу) про прийняття спадщини на цей автомобіль, нотаріус звичайно надасть письмову відмову. Після цього можна позиватися до суду (відповідачем в даному випадку буде сестра померлого) про визнання договору відчуження недійсним. Вказана відмова буде одним із доказів в суді про порушення права спадкоємця на частину рухомого майна, яке залишилося після смерті батька.   До позову надати Витяг с Єдиного реєстру транспортних засобів, який Ви можете отримати  в регіональному сервісному центрі МВС, в якому будуть відомості про дату реєстрації  ТЗ на сестру батька.

Якщо у Вас виникли додаткові запитання, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку