Как вернуть деньги за некачественную услугу, полученную через зарубежную биржу фрилансеров upwork

Заказывал услуги на зарубежной бирже фрилансеров www.upwork.com,заказывал оптимизацию вебсайта https://svgembroidery.com, получил некачественую услугу, могу ли вернуть хотя бы частично деньги ?

оплачивал через Райфайзендбанк онлайн

как вернуть деньги ?

11.07.2021 17:08 1919

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
421 відгук (419 +) (2 -)
Консультацій: 1602
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Відповідно до правил використання сайту www.upwork.com є декілька способів взаємодії фрилансер та замовника від чого і залежить роль та вплив на відносини посередника - Upwork Global Inc. та порядок вирішення спорів. (власник сайту www.upwork.com) 

Правила використання сайту www.upwork.com розміщені за посиланням https://www.upwork.com/legal#terms є публічною офертою (публічним договором) який ви приймаєте якщо реєструєтесь на сайті або як замовник або як фрилансер та/або агент. 

Відповідно до ст. 629, 638, 639, 633 ЦК України прийнявши умови оферти (ви це зробили при реєстрації) ви погодились на всі умови визначені в правилах використання сайту, і саме з моменту прийняття останні стали обов`язковими до виконання. 

Як вже зазначив, порядок вирішення спору та можливість повернення коштів залежить від форми взаємодії між вами та виконавцем.   

Якщо ви при замовлені послуги ви використали спосіб роботи "прямі контакти" то Upwork Global Inc. жодного відношення до контракту між вами та виконавцем не має та не відповідає за якість послуг. (розділ 5 угоди про використання прямих контактів. Поглинання на документ https://www.upwork.com/legal#directcontracts)

В цьому випадку всі спори між вами та виконавцем вирішуються в загальному порядку, але при врахуванні того виконавець є іноземним чи з України. Якщо з України, то ви можете подати позов до суду в порядку цивільного судочинства та стягнути суму в примусовому порядку надавши до суду докази оплати послуг та надання неякісних послуг..

Якщо виконавець іноземний, то все набагато складніше. При використанні форми "прямі контакти" договір на надання послуг, відповідно до вимог сайту, укладається або на пряму з використання власної форми договору (без участі сайту та без використання публічного договору Upwork Global Inc.) в якому визначають порядок розв`язання суперечок, або не укладають власного договору тоді діє публічний договір Upwork Global Inc., але він не містить порядку вирішення спорів. Якщо ви в власному договорі визначили порядок вирішення спору конкретним судом в України та за законодавством України то збираєте підтвердження оплати та докази низької якості послуг і йдете до суду в України (дані про замовника є на сайті та в платіжних документах). Якщо в договорі цього не має або ви використали публічний договір Upwork Global Inc. то подати позов до суду на іноземного виконавця ви можете лише в країні його громадянства (реєстрації).

Це якщо мала місце форма співпраці "прямі контакти" інша ситуація якщо було фіксоване або погодинне депонування з використання Upwork Global Inc. та його платіжної системи як посередника.

Відповідно до Угоди про оплату погодинних, бонусів і витрат з інструкціями по умовному депонуванню (https://www.upwork.com/legal#escrow-hourly) розділ 7 спори що виникають між замовником та виконавцем при використанні погодинного депонування вирішуються за участю Upwork Global Inc.. Такий спір розглядається протягом 30 днів дня звернення зі скаргою через службу підтримки. Скаргу можна подати протягом 30 днів з дати оплати послуг.

За результатами розгляду приймається відповідне рішення про повернення коштів замовнику, але за умови що виконавець на своєму депозиті в системі має кошти достатні для оплати за результатами спору.

Процедура вирішення спору за участю Upwork Global Inc. не застосовується якщо погодинна форма депонування була здійснення з використанням Upwork Payllor. В такому випадку тільки судовий спосіб захисту прав описаний вище. 

В свою чергу, якщо мала місце форма співпраці за фіксованим депонуванням, то Інструкція по умовно-депонованого контракту на обслуговування з фіксованою ціною (https://www.upwork.com/legal#fp) розділ 6, 7 визначає порядок вирішення спорів між замовниками та виконавцями. Ознайомтесь з процедурою. Необхідно відкрити спір (протягом 30 днів з моменту отримання послуг) сплатити збір за відкриття арбітражу та передачі спору на вирішення Upwork Global Inc.. Рішення по спору приймається протягом 30 днів з дня відкриття арбітражу. 

Таким чином раджу ознайомитись з правилами користування сайтом, перевірити яка саме форма взаємодії мала місце та виходячи з описаного вище визначити шлях та спосіб захисту своїх прав.

Якщо маєте додаткові питання або уточнення звертайтесь.

Бажаю успіху!  

Якщо подобається, тисни кнопку