Доручення від юридичної особи на фізособу яка не працює у компанії

Скажіть будь ласка чи може юридична особа видати Доручення на особу яка не працює на цьому підприємстві, а надає послуги згідно Договору про надання послуг як ФОП? Чи являється даний Договір про надання послуг на підставі якого видається Доручення Комерційною таємницею.

05.01.2022 11:09 4249

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
729 відгуків (728 +) (1 -)
Консультацій: 1851
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

1. Щодо довіреності:

Довіреність на отримання документів, на представництво в суді та в інших інстанціях - можна оформляти на будь-яку особу, якій виповнилося 18 років, та яка має цивільну дієздатність.

До 01.01.2015 року видача довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) регулювалася Інструкцією 99, довіреність на отримання ТМЦ видавалася лише особам, які працюють на підприємстві. 

Але з 01.01.2015 року ця інструкція втратила чинність, і з цієї дати в питаннях представництва та використання довіреностей потрібно орієнтуватися на загальні норми Цивільного кодексу. Якщо говорити про довіреність на отримання матеріальних цінностей, то вона не зникла з бухгалтерської документації, просто її форма тепер не має типового формату. Порядок обігу таких довіреностей став вільнішим.

Наказом № 987 внесено уточнення до Положення № 88, відповідно до яких повноваження на здійснення господарської операції особи, яка в інтересах юридичної особи або фізичної особи — підприємця одержує основні засоби, запаси, нематеріальні активи, грошові документи, цінні папери та інші товарно-матеріальні цінності згідно з договором, підтверджуються відповідно до законодавства. Такі повноваження можуть бути підтверджені, зокрема, письмовим договором, довіреністю, актом органу юридичної особи тощо. Найоптимальніший варіант підтвердження повноважень на отримання матеріальних цінностей — складання довіреності.

Згідно з частиною третьою ст. 244 Цивільного кодексу довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

У такій довіреності мають зазначатися:

  • інформація про довірителя;
  • відомості про представника;
  • повноваження представника, тобто які саме дії вчинятимуться від імені довірителя;
  • дата складання.

Пам’ятайте, що довіреність, у якій не вказана дата її вчинення, є нікчемною (частина третя ст. 247 Цивільного кодексу).

У переважній більшості довіреність видається на певний строк, який в ній зазначається. Якщо такий строк не встановлено, довіреність зберігає чинність до припинення її дії (частина перша ст. 247 зазначеного Кодексу).

Підсумовуємо: можна видати довіреність на особу яка не працює на цьому підприємстві, а надає послуги згідно Договору про надання послуг як ФОП.

2. Щодо комерційної таємниці:

Частиною другою статті 505 ЦК України передбачено, що комерційною таємницею можуть буті відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, крім тих, які згідно із законом не можуть буті віднесені до комерційної таємниці. 

Таким чином, при бажанні можна вважати даний Договір комерційною таємницею. При цьому важливе уточнення: щоб Договір вважався комерційною таємницею, Доручення повинно видаватися не на підставі Договору! Дручення просто видається на фізичну особу.

Що стосується відомостей, які не становлять комерційної таємниці, то вони визначені Постановою № 611. Зокрема, не можуть бути віднесені до комерційної таємниці:

  • статутні документи, які дають право займатися підприємницькою діяльністю та її окремими видами;
  • інформація за всіма встановленими формами державної звітності;
  • дані, потрібні для перевірки обчислення та сплати податків й інших обов’язкових платежів;
  • документи про платоспроможність;
  • відомості про чисельність і склад працівників, їхню заробітну плату в цілому та за професіями й посадами, а також про наявність вільних робочих місць;
  • документи про сплату податків та обов’язкових платежів;
  • інформація про забруднення навколишнього природного середовища, недотримання безпечних умов праці, реалізацію продукції, що завдає шкоди здоров’ю, а також інші порушення законодавства та розміри заподіяних при цьому збитків;
  • відомості про участь посадових осіб підприємства в кооперативах, малих підприємствах, спілках, об’єднаннях та в інших організаціях, які займаються підприємницькою діяльністю;
  • відомості, які відповідно до законодавства підлягають оголошенню.

Також слід зауважити, що відомості комерційного характеру є комерційною таємницею чи конфіденційною інформацією лише тоді, коли це підтверджено документально зафіксованими нормами власника підприємства. Тож перед тим, як приступити до роботи, попередньо працівник обов’язково повинен бути ознайомлений з переліком такої інформації. Якщо ж «забути» поінформувати його про те, які відомості належать до комерційної таємниці, то працівник не нестиме відповідальності за її розголошення.

Тому якщо маєте бажання, щоб Договір вважався комерційною таємницею - ознайомте з цим даного підприємця, щоб він поставив свій підпис про документи, що вважаються комерційною таємницею на даному підприємстві.

Будуть уточнюючі запитання - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram