В лагере мальчик пошутил, что изнасилует девочку. Родители девочки хотят писать заявление.

Я руководитель детского лагеря. Поступила Жалоба от одного из родителей, что кто-то из мальчиков в лагере сказал его дочери, что изнасилует ее. Несмотря на то, что мальчик утверждает, что это была глупая шутка, папа девочки настаивает, чтобы мы вызвали полицию и написали заявление иначе он будет писать заявление на нас за сокрытие преступления. На сколько правомерные требования родителя, кто должен писать заявление, на кого, и что посоветуете в такой ситуации? Возраст девочки - 11 лет, мальчика - 13 лет. На всякий случай, типовой договор с родителем и организатором лагеря прикрепил к вопросу.

06.08.2021 08:42 1032

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
422 відгука (420 +) (2 -)
Консультацій: 1608
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

В першу чергу, чинне законодавство не передбачає відповідальності за не повідомлення про вчинення кримінального правопорушення іншою особо. А приховання злочину полягає в активних діях які ви не вчиняли. 

Вашому випадку, я вам раджу не звертатись до поліції, бо це ваше право, не обов'язок, а викличте батьків хлопчика та дівчинки в їх присутності поговоріть з дітьми.

Батьку дівчинки поясність, що краще розібратись в ситуації без участі поліції оскільки в першу чергу для дітей такого віку спілкування з представниками правоохоронних органів є досить негативним для психіки. А спілкуватись будуть в першу чергу саме з ними, оскільки необхідно буде встановити дійсні наміри хлопчика та в якій обстановці було сказано слова погрози, від дівчини будуть відбирати пояснення чи дійсно вона цю погрозу сприйняла як реальну чи як жарт. Всі ці дії будуть проводити саме з дітьми в присутності батьків (за необхідності з дитячим психологом) і відповідати на питання повинні саме діти, а не батьки. І якщо він забажає все ж звернутись до поліції, то скажіть що це його право і якщо він бажає, щоб його дитина та він сам пройшов всю цю процедуру то нехай звертається, але самостійно. 

Якщо маєте додаткові питання звертайтесь. 

Бажаю успіху!

Якщо подобається, тисни кнопку