Кто является собственником, если есть 2 завещания?

Добрый день! Есть очень старенькая бабушка и ее квартира, в которой проживают и прописаны она, ее сын и внучка (его дочь)), а также дача. 7 лет назад Бабушка оформила завещание на все имущество на своего единственного сына. 3 года назад сын женился и Бабушка дабы не досталось новой невестке, у которой своих 3 детей, переписала завещание на свою единственную внучку. Сын об этом узнал и требует (угрожает, поднимает руку и тд) новое завещание, где все как прежде только на него. Как быть бабушке и внучке? Оформить новое завещание на него? Порвать то, где все на внучку? Если так сделать, что останется внучке после смерти бабушки и сможет ли она там дальше жить?

09.10.2019 16:22 1741

Консультація виконавця

Сергій Чорба
Адвокат
У сервісі: 4 роки
6 відгуків (6 +) (0 -)
Консультацій: 18

Дякую за запитання. З Вашого дозволу українською мовою.


Спадкування за заповітом регламентоване в Главі 85 Цивільного кодексу України (від ст. 1233 – 1257)


Зміна та скасування заповіту


Заповідач має право у будь-який час внести до заповіту зміни.


Крім того, Заповідач має право у будь-який час скасувати заповіт. Також Заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить. Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться заповідачем особисто.


Важливо, що кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.


По перше рвати Заповіт не потрібно. По друге після смерті бабці, внучка у шестимісячний строк повинна в Нотаріальну контору подати заяву про прийняття спадщини та в подальшому оформити всі необхідні спадкові документи на квартиру та дачу. Позбавити права проживання як сина, так внучки ніхто не має права. А щодо права власності на це майно до самої смерті власником квартири та дачі є та залишається бабця. Заповіт дає право оформлення майна спадкоємцем (внучкою) лише після смерті спадкодавця (бабці). 

Якщо подобається, тисни кнопку