Выезд за границу

Коксартроз 3 степени, 3 группа инвалидности, возможна ли выехать за границу в период военного положения?

08.04.2022 13:21 1390

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
300 відгуків (299 +) (1 -)
Консультацій: 997
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Законом України № 7140-1 (2122-ІХ), який було опубліковано на сайті газети Верховної Ради України «Голос України» 20.03.2022 http://www.golos.com.ua/article/357512 та який почав діяти з 21.03.2022, було розширено перелік осіб, які не підлягають призову по мобілізації.

Так, зокрема, не підлягають призову по мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю, а саме зазначено:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Якщо у Вас є інвалідність, то Ви підпадаєте під дію цього Закону та не підлягаєте мобілізації.

 

Також, Постановою Кабінету Міністрів України № 383 від 29.03.2022 (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-pravil-peretinannya-derzhavnogo-kordonu-gromadyanami-ukrayini-383), було внесено зміни до «Правил перетинання державного кордону громадянами України», зокрема, щодо перетину кордону інвалідами 3ї групи, а саме:

  1. 21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

Вказану Постанову було опубліковано в газеті Урядовий кур’єр від 01.04.2022 (https://ukurier.gov.ua/media/newspaper/adv/2022-04-02/75_7196.pdf).

 

Таким чином, Ви, як інвалід 3ї групи, маєте право на перетин державного кордону на основі документів, що вказані у Постанові.

 

В цілому із Правилами перетинання державного кордону громадянами України можна ознайомитись за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text .

 

За наявності додаткових питань або уточнень звертайтесь.

 

Буду вдячний за відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку