Выезд за границу

Коксартроз 3 степени, 3 группа инвалидности, возможна ли выехать за границу в период военного положения?

08.04.2022 13:21 1373

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Законом України № 7140-1 (2122-ІХ), який було опубліковано на сайті газети Верховної Ради України «Голос України» 20.03.2022 http://www.golos.com.ua/article/357512 та який почав діяти з 21.03.2022, було розширено перелік осіб, які не підлягають призову по мобілізації.

Так, зокрема, не підлягають призову по мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю, а саме зазначено:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Якщо у Вас є інвалідність, то Ви підпадаєте під дію цього Закону та не підлягаєте мобілізації.

 

Також, Постановою Кабінету Міністрів України № 383 від 29.03.2022 (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-pravil-peretinannya-derzhavnogo-kordonu-gromadyanami-ukrayini-383), було внесено зміни до «Правил перетинання державного кордону громадянами України», зокрема, щодо перетину кордону інвалідами 3ї групи, а саме:

  1. 21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

Вказану Постанову було опубліковано в газеті Урядовий кур’єр від 01.04.2022 (https://ukurier.gov.ua/media/newspaper/adv/2022-04-02/75_7196.pdf).

 

Таким чином, Ви, як інвалід 3ї групи, маєте право на перетин державного кордону на основі документів, що вказані у Постанові.

 

В цілому із Правилами перетинання державного кордону громадянами України можна ознайомитись за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text .

 

За наявності додаткових питань або уточнень звертайтесь.

 

Буду вдячний за відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram