Виїзд за кордон

Чоловік з інвалідністю 2гр. Хоче виїхати за кордон,  але самостійно не може , чи може його супроводжувати двоюрідний брат ? Які потрібні документы для виїзду брата? Чи потрібно оформлювати опікунство?

01.11.2022 23:10 2004

Консультація виконавця

Добрий день.

Відповідно до абз.12 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: - опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я, потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд”.

Відповідно до п.2-1, постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п # Text), у разі на території України надзвичайного або військового стану особи з інвалідністю вправі перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509 -12 ) або посвідчення, що підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соціальну допомогу, за ф ормі, утв. громадянської Мінсоцполітики (далі – документи, що підтверджують інвалідність). Перетин державного кордону може здійснюватися:

особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, - один з повнолітніх членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій);

Таким чином, Ви можете здійснювати супровід двоюрідного брата, але при наданні документів, що підтверджують необхідності догляду та здійснення доглядусаме Вами або рішення суду про призначення Вас опікуном.

Щодо документів на підтвердження необхідністю постійного догляду(для отримання документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд)

Як зазначено вище, такими документами може бути висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.

Щодо висновку медико-соціальної експертної комісії 

Слід зауважити, що запис про необхідність догляду встановлюється при встановленні інвалідності(частіше для осіб з І групою інвалідності), якщо у довідці 157-1/0 не зазначено, що брат потребує догляду, простіше буде зробити довідку ЛКК.

Для отримання довідки ЛКК

ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) - клініко-консультативна комісія, колегіальний орган, який створюється на базі державних лікувально-профілактичних установ або при регіональних органах охорони здоров'я.

Необхідно звернутися до лікаря необхідної спеціалізації щодо захворювання Вашого знайомого та за місцем його проживання. Лікар видасть направлення на ЛКК для отримання довідки. Необхідно зазначити, що довідка необхідна для підтвердження необхідності догляду та видана була саме ЛКК (рекомендована форма довідки - 080-4/о. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#n19) або 080-2/о (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text). Також звертаю увагу, що не кожне захворювання потребує догляду, і зазвичай лікар може призначити лікування станціонар) і тільки потім видати такий висновок чи напрямок.

За наявності вищенаведеноку висновку(підтвердженням необхідності здійснення догляду), необхідно додати підтвердження здійснення догляду саме Вами.

Підтвердженням здійснення догляду можуть бути також довідки МСЕК або ЛКК, в якому прямо зазначено, що Ви здійснюєте догляд за братом:

1) Довідка МСЕК (формп 157-о) із зазначенням необхідності догляду та особи, яка здійснює такий догляд (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-п#Text). Наведена вище довідка видається при встановлені інвалідності.

2) Висновок ЛКК лікарської комісії медичного закладу про необхідність постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу із зазначенням особи, яка здійснює такий догляд (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1666 - 13 # Text). Наведена вище довідка видається за наявності психічного розкладу та певної групи інвалідності.

Або у Вашому випадку є такі варіанти:

1) Надання соціальної послуги – догляду на непрофесійній основі 

2) Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю IІ групи

3) Опіка(при наявності психіатрічного захворювання або неусвідомлення та неможливість керування своїми діями )

Докладніше про кожен варіант окремо:

1)Оформлення компенсації за надання соціальної послуги - догляду на непрофесійній основі:

Питання призначення допомоги регулюється

ЗУ "Про соціальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2671-19#Text)

Постановою КМУ 23 вересня 2020 р. № 859 "Деякі питання призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-п #Text) встановлено:

Цей Порядок встановлює механізм призначення та виплати компенсації за догляд (далі – компенсація), який призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі – фізична особа, що надає соціальні послуги). послуги) особам з числа членів своєї сім'ї, які спільно з ним проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки (далі - соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є:
особами з інвалідністю І групи;

невиліковно хворими, які через порушення функцій організму що неспроможні самостійно пересуватися і самообслуговуватися;

Оформлення догляду за літніми громадянами, інвалідами, дітьми-інвалідам, хворими, які не здатні до самообслуговування та потребують постійної сторонньої допомоги

Непрацюючим особам, які постійно надають соціальні послуги (у тому числі з догляду) літнім громадянам, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування та потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, які обслуговуються соціальними службами), призначається щомісячна компенсаційна виплата.

Компенсація призначається та виплачується місцевими органами з питань соціального захисту населення за місцем проживання, перебування особи, якій надаються соціальні послуги, з дня надання особою, яка надає соціальні послуги, та особою, яка їх потребує, заяв разом з усіма необхідними документами.

При обчисленні середньомісячного сукупного доходу одержувача соціальних послуг дотримуються таких вимог:

1) загальна сума сукупного доходу сім'ї одержувача соціальних послуг складається із суми всіх доходів кожного члена сім'ї, яка враховується для надання соціальних послуг, визначених на підставі наданих документів (або отриманих шляхом обміну інформацією) за шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за наданням соціальних послуг , якщо інше не передбачено законодавством;

2) сукупний дохід сім'ї враховуються як регулярні щомісячні доходи у грошовій формі членів сім'ї, і нерегулярні доходи;

3) середньомісячний сукупний дохід сім'ї обчислюється шляхом розподілу

загальної суми сукупного доходу сім'ї за шість календарних місяців, що передують місяцю звернення, на 6, якщо інше не передбачено законодавством;

4) середньомісячний сукупний дохід одного члена сім'ї обчислюється шляхом поділу середньомісячного сукупного доходу сім'ї до членів сім'ї.

Відповідно до ст.7 ЗУ "Про державний бюджет на 2022 рік", встановити у 2022 році прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць у розмірі з 1 липня - 2508 гривень.

Таким чином потрібно взяти дохід членів за останні 6 місяців сім'ї об'єднати та розділити на 6, якщо отримана кількість більша за прожитковий мінімум 2508 гривень на місяць, то у виплаті компенсації відмовляють, відповідно і у видачі довідки, що підтверджує догляд.

Враховуючи вищевикладене, Ви не повинні перевищувати наведений вище доход протягом 6 місяців, що є частою підставою для відмови.

Порядок дій для оформлення догляду 


Подати до УПСЗН (управління соціального захисту населення) за місцем проживання, перебування особи (соціальні послуги, що надаються)

-Заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;
- паспорти гр.україни на Вас та на брата,
- інн(РНОКПП) на Вас та на брата
- довідка МСЕК (або ЛКК), де зазначено, що брат потребує догляду
- заява про згоду на надання соціальних послуг від брата;                                                                                      -- декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім'ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги;
- заяву про надання згоди на проведення перевірки даних щодо доходів особи з використанням відомостей Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних»);
- Документ, що підтверджує спільне проживання з братом (довідка про склад сім'ї, довідки про місце реєстрації). У разі відсутності(у разі проживання окремо),  УПСЗН проведе перевірку та складе акт обстеження умов проживання. В такому випадку, з моменту подання заяви необхідно проживати з братом за однієї адресою(забезпечити спальне місце та наявність особистих речей). 

Після оформлення видадуть довідку про отримання компенсації за здійснення догляду на непрофесійній основі, що є документом, що підтверджує догляд та є підставою для виїзду за кордон разом з  підтвердженням інвалідності Вашого брата(Довідка МСЕК за формою 157 або посвідчення особи інвалідністю (пенсійне або отримання соціальної допомоги)).

Потрібно прямо розмежувати те, що вищезазначені нормативно-правові акти регламентує саме отримання компенсації, а не догляд за такою особою, тому й довідка називається довідкою про отримання компенсації за надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі. Інша річ, що цей документ можна використовувати для підтвердження догляду за особою, яка її потребує. 

Таким чином, Ви маєте право у Вашому випадку на оформлення допомоги, але для призначення допомоги Ви не повинні перевищувати наведений вище доход за місяць. Також потрібно вказати, що інших осіб які можуть здійснювати догляд, тобто під час перевірки акта обстеження (проводиться протягом 10 днів з моменту подачі вищезгаданих документів) не повинно бути осіб, які можуть здійснювати догляд (тобто проживати з братом).

2) Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю IІ групи

Цей варіант введений та став можливим з 27 вересня 2022 року, його і раджу спробувати.

Постановою КМУ №1044 від 10.09.2022 року (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-pravyl-peretynannia-derzhavnoho-kordonu-hromadianamy-t100922), внесено зміни до Постанови № 57. Ці зміни набрали чинності 27 вересня 2022 року. З моменту публікації змін, згідно п.2-1, постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п #Text), Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Порядок дій.

  1. Подати заяву(особисто або поштою (рекомендованим листом з описом вкладення)) до райдержадміністрації або до виконавчого сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення догляду за особою з інвалідністю I групи та з проханням видати акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи. У заяві зазначити, що ви здійснюєте догляд, іншіх осіб немає тта зазначити алресу де Ви здійснюєте догляд за братом. До акту додати довідку МСЕК за формою 157-1/о про інвалідність брата, документ, що підтверджують родинні звязки, паспорти та ІНН Ваш та брата, довідка про місце проживання з братом(за наявності).

2.Не дивлячись на зазначення 5 робочих днів, заява буде розглядатися протягом 30 календарних днів згідно ЗУ "Про звернення громадян".

3.Після розгляду заяву протягом 5 робочих днів держаадміністрації або відповідна рада здійснить перевірку(може бути і без перевірки при наявності довідка про спільне місце проживання). З моменту подання заяви необхідно проживати з братом за однієї адресою(забезпечити спальне місце та наявність особистих речей) та бажано забезпечити відсутність інших осіб, що можуть здійснювати догляд. 

  1. За результатом звернення Вам видадуть акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи.

3)Визнання брата недієздатним та призначення опікуном у судовому порядку

Порядок дій  для оформлення опіки(визнання особи недієздатною та втановлення опіки)

    Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі - за місцезнаходженням цього закладу. Але бажано до цього звернутися з документами до органу опіки та піклування(оскільки вони будуть приймати участь у справі та надавати висновок про доцільність встановлення опіки).

     Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом (ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу України).

     У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 Цивільного процесуального кодексу України).

    Заява має містити вимогу/або окреме клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи, назву медичного закладу для проведеня експертизи, перелік запитань які необхідно поставити на вирішення експертизи. ( чи хворіє особа на психічне захворювання ? чи розуміє особа характер та зміст власних дій, чи може керувати ними і передбачати їх наслідки ? чи потребує особа призначення йому опікуна ?)

      Відповідно ч.2 ст.299 Цивільного процесуального кодексу України Судові витрати,пов'язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться за рахунок держави.

      Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.         

     Встановлення опіки над особою, яка визнана недієздатною Суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

      Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

      Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

      У мирний час весь судовий розгляд(в т.ч. експертиза) займали в середньому від 4 до 8 місяців, однак в умовах воєнного часу цей строк може бути більшим. Сама процедура не складна, однак багатошарова у зв’язку, що дієздатність особи має велике значення та охороняється законом.Стосовно опіки необхідно розуміти, що для встановлення необхідно, щоб людина мала психічний розлад або була не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Тому цей варіант Вам може не підходити.

 

Стосовно виїзду за кордон

Для перетину кордону на прикордону пункті пропуску необхідно надати наступні документи:

  1. Паспорти громадянина України для виїзду за кордон(Ваш та брата). 
  2. Документ, що підтверджує інвалідність брата:
  • довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
    або
    • пенсійне посвідчення особи з інвалідністю;
    або
    • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», де зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).
    3. Документ, що підтверджує здіснення догляду
  • довідка про отримання компенсації допомоги на догляд

або

  • акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I групи

або

  • рішення  суду про встановлення опіки та призначення опікуна

Згідно з п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57- 95-п#Text), громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому — сьомому, дев'ятому та десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, або дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил виїзду за межі України зобов'язані повернутися до України не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували. Таким чином, встановлене зобовязання повернутися раніше ніж брат або з братом.Відповідальність за порушення цієї норми, станом на сьогодні не встановлено, однак можливо передбачити(на практиці та в законодавстві не підтверджено), що у разі її порушення, повторно на цій підставі виїхати буде неможливо. 

Якщо у Вас залишилися додаткові питання, можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів (0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram