Вирішення питання по виїзду за кордон

Справа в тому, що я нещодавно отримав 3 групу інвалідності, але так склалось що недостатньо трудового стажу для виплати пенсій (відповідно не можу отримати пенсійне посвідчення). Але згодом, мені вдалося оформити державну соціальну допомогу.Так як інваліди 3 групи мають право перетнути кордон, я пішов до свого військомату за цим дозволом (бо маю намір оперуватися закордоном) Відповідь була наступна, що мені потрібно саме пенсійне посвідчення. Скажіть будь-ласка, яким чином я зможу перетнути кордон, маючи на руках лише довідку до акта медико-соціальною експертною комісією?(де вказана група інвалідності). І що я повинен для цього зробити?

07.07.2022 15:22 951

Консультація виконавця

Павло Світич
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
7 відгуків (7 +) (0 -)
Консультацій: 31

Добрий день!

Стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю. 

Особам з інвалідністю будь-якої групи, в тому числі ІІІ, для виїзду за кордон не потрібно оформлювати відстрочку у військоматі. Правилами перетинання кордону , зокрема  пунктом 2-1 передбачено право виїзду всім особам з інвалідністю, якщо в пункті перетину такі особи можуть пред’явити довідку МСЕК, або пенсійне посвідчення, які підтверджують факт інвалідності. 

Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 572-1, п. 2-1, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Тож, перетинати кордон Ви будете на підставі п. 2-1 "Правил перетинання", де вказано що " особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус".

Тому, не потрібно оформлювати дозвіл у військоматі, оскільки діючим законодавством такого обов’язку не встановлено. Та крім цього, військомати не наділені повноваженнями надавати такі дозволи. 

Отже, наявність довідки МСЕК яка встановлює інвалідність, є достатньою підставою для виїзду за кордон. Жодних додаткових документів, дозволів, відстрочок тощо, вказаний пункт Правил, не передбачає.

Буду вдячний за відгук.

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку