Вирішення питання по виїзду за кордон

Справа в тому, що я нещодавно отримав 3 групу інвалідності, але так склалось що недостатньо трудового стажу для виплати пенсій (відповідно не можу отримати пенсійне посвідчення). Але згодом, мені вдалося оформити державну соціальну допомогу.Так як інваліди 3 групи мають право перетнути кордон, я пішов до свого військомату за цим дозволом (бо маю намір оперуватися закордоном) Відповідь була наступна, що мені потрібно саме пенсійне посвідчення. Скажіть будь-ласка, яким чином я зможу перетнути кордон, маючи на руках лише довідку до акта медико-соціальною експертною комісією?(де вказана група інвалідності). І що я повинен для цього зробити?

07.07.2022 15:22 943

Консультація виконавця

Павло Світич
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
7 відгуків (7 +) (0 -)
Консультацій: 31

Добрий день!

Стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю. 

Особам з інвалідністю будь-якої групи, в тому числі ІІІ, для виїзду за кордон не потрібно оформлювати відстрочку у військоматі. Правилами перетинання кордону , зокрема  пунктом 2-1 передбачено право виїзду всім особам з інвалідністю, якщо в пункті перетину такі особи можуть пред’явити довідку МСЕК, або пенсійне посвідчення, які підтверджують факт інвалідності. 

Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 572-1, п. 2-1, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Тож, перетинати кордон Ви будете на підставі п. 2-1 "Правил перетинання", де вказано що " особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус".

Тому, не потрібно оформлювати дозвіл у військоматі, оскільки діючим законодавством такого обов’язку не встановлено. Та крім цього, військомати не наділені повноваженнями надавати такі дозволи. 

Отже, наявність довідки МСЕК яка встановлює інвалідність, є достатньою підставою для виїзду за кордон. Жодних додаткових документів, дозволів, відстрочок тощо, вказаний пункт Правил, не передбачає.

Буду вдячний за відгук.

Бажаю успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram