Перетин кордону Польщі з дітьми

Хочу поїхати в гості до мами в Польщу. Шо казати на кордоні і які потрібні документи якщо я їду з донькою (6 років) та своїм похресником (10 років). Ми з донькою з закордонними паспортами , а крестник з українським. Ми з Харкова, крестник з області, окупованої території. Чи потрібно згода нашого батька? Крестник - офіційно мама у нього - одиначка, яка довіреність потрібна?

28.07.2022 21:13 722

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
249 відгуків (248 +) (1 -)
Консультацій: 805
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Щодо вашого питання можемо повідомити наступне

На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил перетинання державного кордону громадянами України, відповідно до яких виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Отже, враховуючи зазначені норми законодавства, Ви можете виїхати за кордон з донькою та похресником з наступними документами:

з донькою - свідоцтво про народження, закордонний паспорт, ваші особисті документи. Довіреність/згода батька дитини не потрібна;

з похресником - свідоцтво про народження, паспорт, заява матері похресника про дозвіл на виїзд дитини, яку необхідно матері завірити в органі опіки та піклування (за місцем фактичного проживання дитини). Про всяк випадок візьміть у матері дитини копію Витягу РАЦС про народження дитини, в якому зазначено про реєстрацію народження за ст.135 Сімейного кодексу (тобто  про те, що вона одинока мама). Довіреність від матері дитини не потрібна. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук, якщо консультація була Вам корисною

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку