Перетин кордону Польщі з дітьми

Хочу поїхати в гості до мами в Польщу. Шо казати на кордоні і які потрібні документи якщо я їду з донькою (6 років) та своїм похресником (10 років). Ми з донькою з закордонними паспортами , а крестник з українським. Ми з Харкова, крестник з області, окупованої території. Чи потрібно згода нашого батька? Крестник - офіційно мама у нього - одиначка, яка довіреність потрібна?

28.07.2022 21:13 645

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
247 відгуків (246 +) (1 -)
Консультацій: 795
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Щодо вашого питання можемо повідомити наступне

На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу тринадцятого пункту 2-3 Правил перетинання державного кордону громадянами України, відповідно до яких виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Отже, враховуючи зазначені норми законодавства, Ви можете виїхати за кордон з донькою та похресником з наступними документами:

з донькою - свідоцтво про народження, закордонний паспорт, ваші особисті документи. Довіреність/згода батька дитини не потрібна;

з похресником - свідоцтво про народження, паспорт, заява матері похресника про дозвіл на виїзд дитини, яку необхідно матері завірити в органі опіки та піклування (за місцем фактичного проживання дитини). Про всяк випадок візьміть у матері дитини копію Витягу РАЦС про народження дитини, в якому зазначено про реєстрацію народження за ст.135 Сімейного кодексу (тобто  про те, що вона одинока мама). Довіреність від матері дитини не потрібна. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук, якщо консультація була Вам корисною

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram