Поступив до іноземного ВУЗу. А що далі?

Практична сторона виїзду за кордон чоловіками-студентами іноземних ВУЗів у період воєнного стану. Проблеми з якими на практиці можуть зіткнутися студенти.

20.07.2022 15:02 2775

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

На сьогодні Україна переживає, мабуть, найбільший за всі часи пік вступу в іноземні вищі навчальні заклади. Однією з причин цього ажіотажу є введення в Україні військового стану та заборону чоловікам покидати територію України. Всі соціальні мережі просто рясніють рекламою від фірм-посередників, які пропонують «гарантований вступ» до вишів Польщі, Чехії та Словаччини. І як один з плюсів навчання в іноземному ВНЗ ці фірми вказують «відстрочку від мобілізації та можливість виїзду за кордон».

Але чи так це на практиці?

Дійсно, відповідно до положень абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2745-VIII від 06 червня 2019 року та № 2196-IX від 14 квітня 2022 року, не підлягають мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Згідно з офіційними роз’ясненнями Державної прикордонної служби України від 03 травня 2022 року, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон, які є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном.

Такі ж роз’яснення надані й на офіційному сайті Мінреінтеграції України, що містяться за посиланням: https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu

Згідно з вищевказаними роз’ясненнями Державної прикордонної служби України, для виїзду за кордон необхідно мати наступні документи:

  • студентський квиток або студентська віза;
  • військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);
  • довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Але чоловіки, звертаючись до військкомату з заявою про відстрочку від мобілізації, стикаються із рядом перешкод, що створюють військкомати.

З особистого практичного досвіду знаю, що останнім часом військкомати відмовляються надавати відстрочку та право виїзду за кордон у випадку, коли до іноземного ВНЗ поступили після 24 лютого 2022 року (вказують на те, що «вік не студентський», «дані про вступника потребують додаткової перевірки», «надані документи потребують підтвердження з ВНЗ по електронній пошті», або просто відмовляються надавати відстрочку нічим це обґрунтовуючи). І даний процес може затягнутись на невизначений час.

Відмова студентам у виїзді на навчання тільки через те, що їм 30, 40 чи більше років, а не 18-25, звичайно є незаконною, адже ст. 4 Закону України «Про вищу освіту» визначає, що кожен має право на вищу освіту. Право на вищу освіту гарантується незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин.

Разом з тим, в Польщі також відсутні вікові обмеження для вступу у ВНЗ.

При цьому, відмовляючи в наданні відстрочки від мобілізації, військкомати посилаються на якісь свої «внутрішні вказівки», однак конкретні нормативні акти не називають.

Єдиним аргументом військкоматів є посилання на п. 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою КМУ від 27 січня 1995 року № 57 (в редакції від 14 червня 2022 року), згідно з яким:

- у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зазначені зміни були внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України Постановою Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2022 року № 399.

Але знову ж таки, Правила перетинання кордону стосуються лише питань перетину кордону студентами, будь-яких причин не надавати таким студентам відстрочку від мобілізації вони не містять.

Тобто, студенти іноземних ВНЗ не підлягають призову під час мобілізації і навіть мають право на виїзд за кордон, але не можуть цього зробити через спротив центрів комплектування.

Я не говорю, що це роблять всі військкомати, але виходячи з тих справ, які були особисто в мене, - така поведінка є більше правилом, ніж виключенням з нього.

Отже, якщо ви поступили до іноземного ВНЗ для отримання освіти та Європейського диплому, то єдине що вам залишається - відстоювати своє право на навчання, як ми це робимо з нашими клієнтами.

Бездіяльність співробітників центрів комплектування щодо надання відстрочки і трактування ними закону на власний розсуд безумовно є незаконними, порушують Конституцію України, приписи ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та міжнародних актів.

Крім того, жодний нормативний акт не містить вказівок, що пропускати за кордон можна лише тих студентів, які поступили на навчання до 24 лютого 2022 року. Не містять таких вказівок і роз’яснення Державної прикордонної служби та Мінреінтеграції України.

У випадку якщо військкомат відмовляє у наданні відстрочки та дозволу на виїзд за кордон, єдиним діючим способом захисту прав залишається оскарження їхніх дій.

Скарги на незаконні дії представників «військкоматів», пов’язані з мобілізацією можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства оборони: 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99.

Також скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому). Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

У випадку відсутності належної реакції «воєнкома», незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до обласного ТЦК та СП і далі по висхідній.

Отже, якщо ви зіткнулися з подібною ситуацією, не бійтесь захищати свої права і звертайтися до адвоката за допомогою.

Якщо у вас є додаткові питання можете написати мені їх на е-mail: ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram