Багаторазовий перетин кордону особи з інвалідністю у військовий час

Доброго дня!

Підкажіть, будь ласка, чи може чоловік з інвалідністю 2 групи виїхати закордон, через два місяці повернутися до України, а потім через місяць знову перетнути кордон?

Потрібно два рази відвідати Польщу разом з дружиною під час військового стану, але не ясно чи пропустять мене закордон повторно - у інтернеті це питання висвітлене неоднозначно.

Дякую,
Дмитро

01.08.2022 22:59 896

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
116 відгуків (116 +) (0 -)
Консультацій: 292
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Відповідно до абзацу 3 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Отже особа з будь-якою групою інвалідності не підлягає мобілізації.

Документами, що підтверджують інвалідність є будь-який з наступних документів: 

  • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о)
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
  • пенсійне посвідчення
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності
  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Відповідно до п. 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України затвердженими Постановою КМУ від 27.01.1995р. № 57 у разі введення на території України надзвичайного або воєнного   стану  особи  з  інвалідністю  мають  право  перетинати державний   кордон   за   наявності одного із вищезазначених документів.

Отже, особа з інвалідністю не підлягає мобілізації та має право безперешкодного перетину державного кордону без будь-яких обмежень по кількості та тривалості перебування за межами України.

Якщо залишились питання, відповім за номером +380-50-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь відповідь буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку