Виізд тимчасово непридатному за кордон

Добрий день! Я став на облік військомату. Пройшовши медичну комісію. Запитав, як я можу отримати копію ВЛК у військоматі. Сказав, що хочу тимчасово спробувати виїхати за кордон. Сказали, що мене не випустять. Бо причина в тому, що я переселенець з Маріуполя. Немов вони мені дали посвідчення, але не мали права, лоише після відповіді на запит. Бо спочатку надсилають запит туди звідки я. Але куди ж вони відправлять. Сказали, що якщо це вспливе, то будуть розбиратись і не випустять. Досить дивно, я ж став на облік, хоча так, до цього у мене військового не було. Бо коли ходив раніше у маріуполі в військомат, то мене то знайти не могли, то просили прийти пізніше, тому що печатка десь в іншому місці і т.п., а з часом я просто полишив наміри.

11.08.2022 20:04 1208

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

Придатність до служби в армії визначає тільки ВЛК (військово-лікарська комісія).

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

14.08.2008 № 402

Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

3.8.

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

ЗГІДНО П.3.8. НАКАЗУ МОУ #402 ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ПОВИНЕН НАДАТИ ВАМ КОПІЮ ДОВІДКИ ВЛК.

ЗВЕРНІТЬСЯ З ПИСЬМОВОЮ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВАМ КОПІЇ ДОВІДКИ ВЛК (ЗАЯВУ ЗРОБІТЬ В ДВОХ ЕКЗЕМПЛЯРАХ, НА ДРУГОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ НЕХАЙ ПРОСТАВЛЯТЬ РЕЄСТРАЦІЙНИЙ НОМЕР).

В РАЗІ ОФІЦІЙНОЇ(ПИСЬМОВОЇ) ВІДМОВИ В НАДАННІ ВАМ КОПІЇ ДОВІДКИ ВЛК, ОСКАРЖУЙТЕ ЦЮ ВІДМОВУ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. 

ТАКОЖ, В ТИМЧАСОВОМУПОСВІДЧЕННІ ПОВИННО БУТИ ПРОСТАВЛЕНА ВІДМІТКА ПРО ЗНЯТТЯ ВАС З ВІЙСЬКОВОГООБЛІКУ НА ПІДСТАВІ РІШЕННЯ ВЛК ПРО НЕПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ІЗ ВИКЛЮЧЕННЯМ ВАС З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ АБО ВІДМІТКА ЩО ВИ  "визнані в установленому порядку особою з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)."

ТІЛЬКИ ПРИ НАЯВНОСТІ ЦИХ ДОКУМЕНТІВ ВИ ЗМОЖЕТЕ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН. 

ОСТАННЄ ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 25.07.2022 РОКУ.

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

НИЖЧЕ ЇХ ТРАКТУВАННЯ «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

Виїзд чоловіка, якщо він знятий (виключений) з військового обліку:

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів.

Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби:

Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Виїзд чоловіка, який обмежено придатний до військової служби:

Діють тимчасові обмеження у праві виїзду з території України

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають військово-облікові документи з ТЦК та СП із відміткою/записом «непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час» – не мають права виїжджати за межі України, оскільки такої категорії осіб, не передбачено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Якщо подобається, тисни кнопку