Виізд тимчасово непридатному за кордон

Добрий день! Я став на облік військомату. Пройшовши медичну комісію. Запитав, як я можу отримати копію ВЛК у військоматі. Сказав, що хочу тимчасово спробувати виїхати за кордон. Сказали, що мене не випустять. Бо причина в тому, що я переселенець з Маріуполя. Немов вони мені дали посвідчення, але не мали права, лоише після відповіді на запит. Бо спочатку надсилають запит туди звідки я. Але куди ж вони відправлять. Сказали, що якщо це вспливе, то будуть розбиратись і не випустять. Досить дивно, я ж став на облік, хоча так, до цього у мене військового не було. Бо коли ходив раніше у маріуполі в військомат, то мене то знайти не могли, то просили прийти пізніше, тому що печатка десь в іншому місці і т.п., а з часом я просто полишив наміри.

11.08.2022 20:04 1169

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
144 відгука (144 +) (0 -)
Консультацій: 701

Вітаю!

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

Придатність до служби в армії визначає тільки ВЛК (військово-лікарська комісія).

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

14.08.2008 № 402

Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

3.8.

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

ЗГІДНО П.3.8. НАКАЗУ МОУ #402 ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ПОВИНЕН НАДАТИ ВАМ КОПІЮ ДОВІДКИ ВЛК.

ЗВЕРНІТЬСЯ З ПИСЬМОВОЮ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВАМ КОПІЇ ДОВІДКИ ВЛК (ЗАЯВУ ЗРОБІТЬ В ДВОХ ЕКЗЕМПЛЯРАХ, НА ДРУГОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ НЕХАЙ ПРОСТАВЛЯТЬ РЕЄСТРАЦІЙНИЙ НОМЕР).

В РАЗІ ОФІЦІЙНОЇ(ПИСЬМОВОЇ) ВІДМОВИ В НАДАННІ ВАМ КОПІЇ ДОВІДКИ ВЛК, ОСКАРЖУЙТЕ ЦЮ ВІДМОВУ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. 

ТАКОЖ, В ТИМЧАСОВОМУПОСВІДЧЕННІ ПОВИННО БУТИ ПРОСТАВЛЕНА ВІДМІТКА ПРО ЗНЯТТЯ ВАС З ВІЙСЬКОВОГООБЛІКУ НА ПІДСТАВІ РІШЕННЯ ВЛК ПРО НЕПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ІЗ ВИКЛЮЧЕННЯМ ВАС З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ АБО ВІДМІТКА ЩО ВИ  "визнані в установленому порядку особою з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)."

ТІЛЬКИ ПРИ НАЯВНОСТІ ЦИХ ДОКУМЕНТІВ ВИ ЗМОЖЕТЕ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН. 

ОСТАННЄ ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 25.07.2022 РОКУ.

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

НИЖЧЕ ЇХ ТРАКТУВАННЯ «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

Виїзд чоловіка, якщо він знятий (виключений) з військового обліку:

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів.

Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби:

Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Виїзд чоловіка, який обмежено придатний до військової служби:

Діють тимчасові обмеження у праві виїзду з території України

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають військово-облікові документи з ТЦК та СП із відміткою/записом «непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час» – не мають права виїжджати за межі України, оскільки такої категорії осіб, не передбачено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram