Приватизація земель для ОСГ та БОЖБ у військовий час

Питання наступне: ще до військового стану почав процес приватизації земельної ділянки у сільській місцевості. Ділянка 0,36 га, з них 0,25 - для БОЖБ і 0,11 - ОСГ. До війни отримано дозвіл місцевої ради для виготовлення технічної документації і внесення земель до кадастру. У зв`язку із змінами в законодавстві по зем. питаннях - тільки нещодавно по факту замовлено розробку тех. документації та внесення земель у кадастр. У землевпорядній організації мені сказали, що всі вимірі і креслення, документація буде виготовлено на обидві ділянки (і документи будуть видані на руки) , і вони будуть внесені до зем. реєстру. Однак зареєструвати право власності на ці ділянки у реєстрі речових прав на разі не можливо по звичній довоєнній процедурі (затвердження документації та передача у власність місцевої радою)- тому що місцеві ради не проводять таких сесій по земельним питаннях і не передають землі у власність (заборона). Як бути в такій ситуації ? Чекати на мирний час, чи є інші законні шляхи ? Земельна ділянка перейшла в моє користування під час переходу будинку по спадку (будинок оформлений у реєстрі речових прав на мене), раніше ділянка була передана нині покійні бабусі, про що є архівні витяги, але державного акту на землю вона не робила.

22.08.2022 16:04 1010

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня! 

Під час дії воєнного стану, земельні питання в Україні регулюються спеціальним Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

Новий закон був ухвалений 24 березня 2022 року, а 7 квітня набрав чинності. Відповідно до нього під час воєнного стану заборонено безплатно передавати громадянам України землі державної та комунальної власності. Заборонено також надавати дозволи на розроблення документації з метою такої безплатної передачі.

Крім того, наразі зареєструвати право власності на ці ділянки у реєстрі речових прав на разі неможливо, оскільки місцева рада зможе це зробити тільки після відновлення роботи Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав (наразі вони не працюють) - на підставі Земельного кодексу України.

Що стосується документації з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на присадибні ділянки (для будівництва та обслуговування житлового будинку), та проведення державної реєстрації такої земельної ділянки, то варто зазначити, що цим Законом заборонено у період воєнного стану органам державної влади та місцевого самоврядування приймати будь-які рішення, що стосуються безоплатної приватизації земельних ділянок.

Таким чином, на час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації з землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації заборонені, відповідно потрібно очікувати на 

Якщо подобається, тисни кнопку