Приватизація земель для ОСГ та БОЖБ у військовий час

Питання наступне: ще до військового стану почав процес приватизації земельної ділянки у сільській місцевості. Ділянка 0,36 га, з них 0,25 - для БОЖБ і 0,11 - ОСГ. До війни отримано дозвіл місцевої ради для виготовлення технічної документації і внесення земель до кадастру. У зв`язку із змінами в законодавстві по зем. питаннях - тільки нещодавно по факту замовлено розробку тех. документації та внесення земель у кадастр. У землевпорядній організації мені сказали, що всі вимірі і креслення, документація буде виготовлено на обидві ділянки (і документи будуть видані на руки) , і вони будуть внесені до зем. реєстру. Однак зареєструвати право власності на ці ділянки у реєстрі речових прав на разі не можливо по звичній довоєнній процедурі (затвердження документації та передача у власність місцевої радою)- тому що місцеві ради не проводять таких сесій по земельним питаннях і не передають землі у власність (заборона). Як бути в такій ситуації ? Чекати на мирний час, чи є інші законні шляхи ? Земельна ділянка перейшла в моє користування під час переходу будинку по спадку (будинок оформлений у реєстрі речових прав на мене), раніше ділянка була передана нині покійні бабусі, про що є архівні витяги, але державного акту на землю вона не робила.

22.08.2022 16:04 997

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Доброго дня! 

Під час дії воєнного стану, земельні питання в Україні регулюються спеціальним Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

Новий закон був ухвалений 24 березня 2022 року, а 7 квітня набрав чинності. Відповідно до нього під час воєнного стану заборонено безплатно передавати громадянам України землі державної та комунальної власності. Заборонено також надавати дозволи на розроблення документації з метою такої безплатної передачі.

Крім того, наразі зареєструвати право власності на ці ділянки у реєстрі речових прав на разі неможливо, оскільки місцева рада зможе це зробити тільки після відновлення роботи Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав (наразі вони не працюють) - на підставі Земельного кодексу України.

Що стосується документації з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на присадибні ділянки (для будівництва та обслуговування житлового будинку), та проведення державної реєстрації такої земельної ділянки, то варто зазначити, що цим Законом заборонено у період воєнного стану органам державної влади та місцевого самоврядування приймати будь-які рішення, що стосуються безоплатної приватизації земельних ділянок.

Таким чином, на час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації з землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації заборонені, відповідно потрібно очікувати на 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram