Призов та мобілізація

Доброго дня!Видали повістку для уточнення даних,але в минулому є судимість з позбавленням волі. Дізнався якщо були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину то виключаються із військового обліку.Прошу допомоги та більш змістовного роз`яснення. Дякую.

25.01.2023 08:58 1529

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до п.6 пп 6 ст.37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які:

1) призвані чи прийняті на військову службу;

2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

4) досягли граничного віку перебування в запасі;

5) припинили громадянство України;

6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.

Згідно абз. 14 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації  інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках. До таких осіб, як правило, відносяться , зокрема ті хто був виключений з військового обліку.

Отже, якщо Ви маєте судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, то Ви підлягаєте виключенню з військового обліку. 

Коли Ви з'явитесь до військомату за повісткою, Вам необхідно мати при собі документи, які підтверджують судимість. Це можуть бути - копія вироку суду, довідка про наявність судимості, повний витяг про притягнення до кримінальної відповідальності, наявність судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України, довідка про звільнення з місць позбавлення волі. Додатково при собі необхідно мати паспорт та військово-облікові документи.

Під час уточнення даних у військоматі Вам необхідно повідомити про наявність цієї обставини,  напистаи заяву про виключення з військового обліку та додати до неї  зазначені документи. 

Після розгляду заяви та документів, якщо буде прийнято рішення про виключення з обліку, Вас виключать з військового обліку та зроблять відповідну відмітку у військовому квітку.

Якщо у Вас є додактові чи уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com 

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації, якщо вона була Вам корисною.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку