Призов та мобілізація

Доброго дня!Видали повістку для уточнення даних,але в минулому є судимість з позбавленням волі. Дізнався якщо були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину то виключаються із військового обліку.Прошу допомоги та більш змістовного роз`яснення. Дякую.

25.01.2023 08:58 1494

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до п.6 пп 6 ст.37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які:

1) призвані чи прийняті на військову службу;

2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

4) досягли граничного віку перебування в запасі;

5) припинили громадянство України;

6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими.

Згідно абз. 14 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації  інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках. До таких осіб, як правило, відносяться , зокрема ті хто був виключений з військового обліку.

Отже, якщо Ви маєте судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, то Ви підлягаєте виключенню з військового обліку. 

Коли Ви з'явитесь до військомату за повісткою, Вам необхідно мати при собі документи, які підтверджують судимість. Це можуть бути - копія вироку суду, довідка про наявність судимості, повний витяг про притягнення до кримінальної відповідальності, наявність судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України, довідка про звільнення з місць позбавлення волі. Додатково при собі необхідно мати паспорт та військово-облікові документи.

Під час уточнення даних у військоматі Вам необхідно повідомити про наявність цієї обставини,  напистаи заяву про виключення з військового обліку та додати до неї  зазначені документи. 

Після розгляду заяви та документів, якщо буде прийнято рішення про виключення з обліку, Вас виключать з військового обліку та зроблять відповідну відмітку у військовому квітку.

Якщо у Вас є додактові чи уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com 

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації, якщо вона була Вам корисною.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram