Відстрочка від мобілізації працівника освіти

Доброго дня.
Необхідна консультація з такого питання.
Умови: мій друг працює завідувачем навчальної лабораторії вищого навчального закладу ( педагогічний працівник) на повний посадовий оклад, а також асистентом кафедри на 0,5 посадового окладу (науково-педагогічний працівник).
Чи підлягає він бронюванню (відстрочці від мобілізації) згідно норм законодавства? Якщо так то, в разі отримання повістки, які неохідно надати документи до військкомату. Дякую за відповідь.

01.02.2023 16:19 725

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову під час мобілізації не підлягають у тому числі:

наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Якщо розкласти вказану норму Закону на складові частини то отримаємо наступне:

  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
  • педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти за умови що вони працюють відповідно у закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

 

Ви зазначили, що особа працює у вищому навчальному закладі на повний посадовий оклад, але має статус педагогічного працівника – це не є підставою для звільнення від мобілізації, оскільки статус педагогічного працівника звільняє від мобілізації лише при роботі у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, закладах загальної середньої освіти.

Також, Ви зазначили, що особа є асистентом кафедри на 0,5 посадового окладу та має статус науково-педагогічний працівника, це також не звільняє від мобілізації.

Для того щоб не підлягати мобілізації на цій підставі (науково-педагогічний працівник) потрібно:

  • працювати за основним місцем роботи;
  • не менш як на 0,75 ставки;
  • мати вчене звання та/або науковий ступінь.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку