Відстрочка від мобілізації працівника освіти

Доброго дня.
Необхідна консультація з такого питання.
Умови: мій друг працює завідувачем навчальної лабораторії вищого навчального закладу ( педагогічний працівник) на повний посадовий оклад, а також асистентом кафедри на 0,5 посадового окладу (науково-педагогічний працівник).
Чи підлягає він бронюванню (відстрочці від мобілізації) згідно норм законодавства? Якщо так то, в разі отримання повістки, які неохідно надати документи до військкомату. Дякую за відповідь.

01.02.2023 16:19 718

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову під час мобілізації не підлягають у тому числі:

наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Якщо розкласти вказану норму Закону на складові частини то отримаємо наступне:

  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
  • педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти за умови що вони працюють відповідно у закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

 

Ви зазначили, що особа працює у вищому навчальному закладі на повний посадовий оклад, але має статус педагогічного працівника – це не є підставою для звільнення від мобілізації, оскільки статус педагогічного працівника звільняє від мобілізації лише при роботі у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, закладах загальної середньої освіти.

Також, Ви зазначили, що особа є асистентом кафедри на 0,5 посадового окладу та має статус науково-педагогічний працівника, це також не звільняє від мобілізації.

Для того щоб не підлягати мобілізації на цій підставі (науково-педагогічний працівник) потрібно:

  • працювати за основним місцем роботи;
  • не менш як на 0,75 ставки;
  • мати вчене звання та/або науковий ступінь.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram