Виїзд за кордон на 20 днів батькові і матері з дитиною інвалідом

Доброго дня!
Мені 35 років, я батько сина інваліда, якому 8 років, є посвідчення про інвалідність, також оформлена державна допомога, посвідчення видане в 2022 році. Відмітка в посвідчені "дитина з інвалідністю". Посвідчення оформлене на дружину.
З військових докумантів в мене білий військовий білет (частково непридатний у мирний час), виданий 17.12.2009 році.
Питання наступне чи можу я разом з сином і дружиною виїхати з України на короткий період (віддихнути в іншій країні)? Якщо можу тоді скажіть, які документи я маю предявити на кордоні? Чи потрібно попередньо мені іти у військомат? І скажіть чи я маю право перетнути український кордон тільки 1 раз чи можу робити це більше ніж один раз?
Звертаюся до Вас, оскільки ніхто не може мені дати чіткої відповіді на ці питання

06.05.2023 14:05 1487

Консультація виконавця

Доброго дня.

По суті заданих питань.

Питання наступне чи можу я разом з сином і дружиною виїхати з України на короткий період (віддихнути в іншій країні)?Якщо можу тоді скажіть, які документи я маю предявити на кордоні?

Відповідно до абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), н: жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Згідно з п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57- 95-п#Text), У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

-батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями), посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій).

Таким чином, Ви, як батько дитини з інвалідністю маєте право на перетинання кордону за наявністю оригиналів(нотаріально посвідчених копій):

1. Свідоцтво про народження дитини

2. Свідоцтво про шлюб

3. Документа, що підтверджує інвалідність дитини(як Ви зазначили у питанні, у Вас такі документи є):

-посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”,

або

-довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги),

або

- індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я,

або

медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій).

4. Паспорти для виїзду за кордон(оригінал).

Ця підстава також підтверджується останнім розʼясненням ДПСУ від 02.02.2023 року -https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/  з посиланням на вищенаведений пункт.

Чи потрібно попередньо мені іти у військомат?

Стосовно виїзду за кордон

Інших документів не вимаггається, в тому числі з ТЦКСП(військкомату) - жодних дозволів, відстрочок та відміток, тому для вихзду за кордон, станом на сьогодні йти не обовʼязково.

Стосовно військового обліку

Відповідно до абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), н: жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Ведення та реєстрація військового обліку призовників та військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних» від 30 грудня 2022 р. № 1487 (далі – Постанова, Порядок) - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-п#Text.

Відповідно до пп.8 п.1 Додатку №2 Постанови, Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинніособисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

Відповідно до ч.11 ст.38 ЗУ ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", призовники, військовозобов'язані, резервісти у разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (знаходження), освіти, місця роботи , посади зобов'язані особисто у семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

Таким чином, Ви не зобовʼязані з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, але обов'язок надати документи(зазначено вище для виїзду за кордон) на підтвердження підстави виникає після вручення повістки та з 30 грудня 2022 року протягом 7 ми днів з моменту виникнення такої підстави відповідно до ст.23 Закону(не подання цих відомостей у зазначений термін може привести к притягнення за ст.210 КУпАП –штраф від 850 до 1700 грн. – при явці до ТЦКСП).

І скажіть чи я маю право перетнути український кордон тільки 1 раз чи можу робити це більше ніж один раз?

Згідно з п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57- 95-п#Text), громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому — сьомому, дев'ятому та десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, або дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил виїзду за межі України зобов'язані повернутися до України не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

Відповідальність за порушення цієї норми, станом на сьогодні не встановлено, максимальне можливе покарання це порушення військового обліку(за неповідомлення даних, на постановлення на облік за місцем проживання(консульський облік)).

Таким чином, відповідних строків повернення та обмежень перебування за кордоном разом з дитиною не встановлено, встановлене зобовʼязання повернутися раніше ніж дитина або разом з дитиною. При дотриманні порядку виїзду, тобто при супроводі дитини та вищенаведених документів Ви маєте право на необмежену кількість виїзду за кордон.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram