Консультація з приводу військового чоловіка

Доброго вечора! Мій чоловік вже рік як призваний в ЗСУ, він працює при воєнкоматі. Останній час постійно говорить що їх будуть відправляти на передову, а так як у нас в сім`ї я,
його дружина маю інвалідність 3 гр. (онко захворювання), а також донька яка має 2гр інвалідність ( 10%зору), ми не хочемо щоб він воював. Скажіть будь-ласка чи можна у вас отримати відповідь з приводу його відстрочки? Дякую вам за відповідь!

16.03.2023 18:43 638

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
98 відгуків (98 +) (0 -)
Консультацій: 250
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

У Вашій ситуації чоловік має право на демобілзацію відповідно до  положення Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Абзац 5 підпункту г) пункту 4 частини 4 статті 26 якого говорить, що під час воєнного стану звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу), як у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

При цьому Абзац 9 підпункту "г" пункту 1 частини четвертої статті 26 говорить, що під час воєнного стану звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу), як у зв’язку з виховання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років.

Тобто у Вас наявні дві підстави одночасно.

Тож необхідно зібрати наступні документи (бажано нотаріально завірені копії):

  1. Документ про інвалідність (Вашу та дитини), це може бути один з таких документів:
  1. Паспорти: Ваш, чоловіка
  2. Свідоцтво про народження дитини
  3. Ваше свідоцтво про шлюб

Якщо Ваша дитина повнолітня (Ви про це не заначили, але написали, що в неї інвалідність ІІ групи, а це буває тільки у повнолітніх»), то ще треба довідку про склад сім’ї, де буде зазначено, що дитина зареєстрована за однією адресою з Вашим чоловіком.

Всі ці копії передати чоловіку, який може подати рапорт на звільнення з посиланням на вишезазначені пункти закону та наявні документи.

Якщо чоловік бажає продовжувати службу при військоматі, то він може відмовлятись від переведення його в іншу місцевість з посиланням на абзац 17 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційний обов’язок та мобілізацію», відповідно до якого особи, що мають дружину з числа осіб з інвалідністю та виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку