Оренда державного майна, оренда земельної ділянки

Чи обов`язково орендувати нерухоме майно державної власності ( плити ) , розташоване на орендованій земельній ділянці ? Плити використовуватись не будуть , чи можливо їх законно демонтувати ?

13.01.2024 21:06 302

Консультація виконавця

Алексей Тимошенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 10

Стаття 186 Цивільного кодексу України визначають поняття головної речі та приналежності. Річ, призначена для обслуговування іншої (головної) речі і пов'язана з нею спільним призначенням, є її приналежністю. Приналежність слідує за головною річчю, якщо інше не встановлено договором або законом.

У Вашому випадку головна річ — це земельна ділянка, а приналежність — розміщені на ній плити. За своєю правовою природою плити вважаються замощенням, а замощення відноситься до категорії допоміжних господарських споруд. Господарські споруди вважаються приналежністю головної речі та не є самостійними нерухомими речами.

Відповідно, плити є частиною земельної ділянки, оскільки розміщені у її межах. Орендар, який отримав в оренду земельну діляку, отримав в оренду і плити. Якщо у Орендаря відсутня потреба користуватись плитами — за погодженням з Орендодавцем вони можуть бути прибрані з земельної ділянки.

Самостійно, без попереднього погодження з Орендодавцем, Орендар не має права прибирати плити з земельної ділянки. Відповідно, в договорі оренди земельної ділянки треба передбачити умови щодо прибрання плит: 1.Або Орендодавець прибирає їх власними силами, до передачі земельної ділянки в користування Орендарю; 2.Або Орендодавець надає Орендарю згоду на самостійний демонтаж плит.

При обранні другого варіанта в договорі необхідно додатково передбачити, що станеться з плитами після їх демонтажу: Орендар або передає їх на зберігання Орендодавцю, або забезпечує зберігання плит власними силами до закінчення строку оренди та повернення земельної ділянки Орендодавцю.

Якщо подобається, тисни кнопку