Оренда державного майна, оренда земельної ділянки

Чи обов`язково орендувати нерухоме майно державної власності ( плити ) , розташоване на орендованій земельній ділянці ? Плити використовуватись не будуть , чи можливо їх законно демонтувати ?

13.01.2024 21:06 275

Консультація виконавця

Алексей Тимошенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 10

Стаття 186 Цивільного кодексу України визначають поняття головної речі та приналежності. Річ, призначена для обслуговування іншої (головної) речі і пов'язана з нею спільним призначенням, є її приналежністю. Приналежність слідує за головною річчю, якщо інше не встановлено договором або законом.

У Вашому випадку головна річ — це земельна ділянка, а приналежність — розміщені на ній плити. За своєю правовою природою плити вважаються замощенням, а замощення відноситься до категорії допоміжних господарських споруд. Господарські споруди вважаються приналежністю головної речі та не є самостійними нерухомими речами.

Відповідно, плити є частиною земельної ділянки, оскільки розміщені у її межах. Орендар, який отримав в оренду земельну діляку, отримав в оренду і плити. Якщо у Орендаря відсутня потреба користуватись плитами — за погодженням з Орендодавцем вони можуть бути прибрані з земельної ділянки.

Самостійно, без попереднього погодження з Орендодавцем, Орендар не має права прибирати плити з земельної ділянки. Відповідно, в договорі оренди земельної ділянки треба передбачити умови щодо прибрання плит: 1.Або Орендодавець прибирає їх власними силами, до передачі земельної ділянки в користування Орендарю; 2.Або Орендодавець надає Орендарю згоду на самостійний демонтаж плит.

При обранні другого варіанта в договорі необхідно додатково передбачити, що станеться з плитами після їх демонтажу: Орендар або передає їх на зберігання Орендодавцю, або забезпечує зберігання плит власними силами до закінчення строку оренди та повернення земельної ділянки Орендодавцю.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram