База оподаткування ПДВ при безоплатній передачі

У різні періоди, починаючи з 2014 року, державним підприємством придбано товари/необоротні активи, які використовуються частково в оподатковуваних ПДВ операціях, а частково – в неоподатковуваних операціях.

Згідно ст.199 ПКУ по цим придбаним товарам/активам підприємство нараховувало податкові зобов’язання в сумі частки використання їх в оподатковуваних– неоподатковуваних операціях. (До 01.07.2015 ця частка не включалась до податкового кредиту). Частка цих «компенсаційних» податкових зобов`язань включена у вартість товарів/необоротних активів.

На теперішній час ці активи планується безоплатно передати іншому державному підприємству за рішенням органу державної влади.

На таку передачу, у відповідності до підпункту «б» п. 198.5 ПКУ, платник податку зобов`язаний нарахувати податкові зобов`язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п.189.1 ПКУ, де база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються така операція, а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання.

Питання.

  1. Для розрахунку податкового зобов’язання при складанні податкової накладної, враховуючи вимоги п. 198.5 та 189.1 ПКУ, за базу оподаткування необхідно брати балансову(залишкову) вартість за даними бухгалтерського чи податкового обліку?
  2. Чи може підприємство відкоригувати балансову(залишкову) вартість в сторону зменшення на суму частки «компенсаційних» податкових зобов`язань включених у вартість товарів/необоротних активів?
  3. Якщо підприємством проведена переоцінка необоротних активів, та за базу оподаткування необхідно приймати балансову(залишкову) вартість за даними бухгалтерського обліку, чи має підприємство відкоригувати балансову(залишкову) вартість в сторону зменшення/збільшення на суму дооцінки/уцінки?
05.08.2020 08:41 3393

Консультація виконавця

10 відгуків (10 +) (0 -)
Консультацій: 55
Топ 3 спеціалізації:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Надаємо відповіді на ваші питання.

1. Згідно п.189.1. ПКУ: «у разі здійснення операцій відповідно до пункту 198.5 статті 198 цього Кодексу база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання».

Також, згідно п.188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції. Згідно ж пп.14.1.191 ПКУ операція з безоплатної передачі основних засобів іншому державному підприємству за рішенням органу державної влади цілком відповідає терміну «постачання товарів».

Таким чином, для розрахунку податкового зобов’язання при складанні податкової накладної, враховуючи вимоги п. 198.5 та 189.1 ПКУ, за базу оподаткування необхідно брати балансову(залишкову) вартість основних засобів за даними бухгалтерського обліку на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються вищезазначені операції.

Слід звернути увагу, що п.197.1.16 НКУ, який встановлює пільгу на подібні операції безкоштовної передачі державного майна не змінює вказаного висновку (листи ДПС від 13.12.2018 р. N 5220/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 05.07.2017 р. N 988/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

 

2. На нашу думку, ні нормами ПКУ, ні нормами П(С)БО не передбачена можливість (необхідність) коригування балансової (залишкової) вартості в сторону зменшення на суму частки «компенсаційних» податкових зобов`язань включених у вартість товарів/необоротних активів при безоплатній передачі основних засобів.

У той же час не рекомендуємо дотримуватися принципу "що не заборонено, то дозволено", оскільки це призведе до збільшення витрат і зменшення бази оподаткування ПДВ, а отже може викликати претензії податківців, які в свою чергу на нашу думку буде складно відстоювати в суді.

 

3. Розділом «Переоцінка основних засобів» (п.п.16-21) П(С)БО 7 «Основні засоби» не передбачено можливість коригування балансової (залишкової) вартості основних засобів в сторону зменшення/збільшення на суму дооцінки/уцінки при їх вибутті, у тому числі, безоплатної передачі іншому державному підприємству за рішенням органу державної влади.

Тому за базу оподаткування необхідно приймати балансову (залишкову) вартість за даними бухгалтерського обліку без зменшення/збільшення на суми переоцінок.

Крім того, звертаємо увагу, що ні пунктом 198.5 ні статтею 199 ПКУ не передбачена можливість зменшення податкових зобов’язань у зв’язку з частковим використанням основних засобів в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях (тобто на суму раніше нарахованих податкових зобов’язань). В даному випадку, не варто дотримуватися аналогії з ситуацією, коли наприклад, об`єкт повністю використовується в неоподатковуваних операціях, а потім використовується в оподатковуваних (п.198.5 ПКУ в цьому випадку прямо дає можливість при цьому зменшити суму нарахованих раніше відповідно до цього пункту податкових зобов’язань з ПДВ), оскільки така можливість для статті 199 ПКУ не передбачена. На логіку тут спиратися не варто, оскільки в ПКУ її немає, якщо немає відповідної норми.

 

Якщо є необхідність в додаткових поясненнях, напишіть будь ласка у коментарях.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram