Виключений з обліку і постанови 559 560

1) як змінюють мою ситуацію(виключений з обліку в 2006 за станом здоровя) постанови 559, 560 загалом і також зокрема оцей пункти зокрема.

У разі коли відомості, зазначені у графах 1—5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, він вважається недійсним.

2) Я не знаю чи відповідають чи ні, і чи стосується це тільки нової форми бланку чи ні. потенційно це може викликати проблеми, при перевірці мені можуть сказати що відповідно до цього документ не дійсний і дадуть повістку на оновлення. Чи так це?

3) Тобто цим вони кажуть що військовообліковим документом вважається той що є в реєстрі чи як? Мій документ робиться недійсним якщо вони не внесли його в рєєстр. Є ймовірність що там я “військовозабовязаний” якщо вони не внесли данні. Як це трактувати, чи дійсна моя довідка при розбіжності або відсутності даних в реєстрі? Якщо не дійсна то що робити?

Виходячи із змін в постановах 559, 560 стає не зрозуміло:

4) Які можливі наслідки при перевірці і який має бути мій алгоритм дій при цьому?
5) Що робити щоб максимально себе убезпечити в моєму кейсі? Може якийсь лист з довідками і пенсійним посвідченням із описом  надіслати в ТЦК щоб не йти особисто?

09.06.2024 12:48 291

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 5 років
805 відгуків (804 +) (1 -)
Консультацій: 2050
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Ви вірно зазначили про абзац 2 пункту 3 "Порядку оформлення та видачі документів", затверджених постановою КМУ № 559: у разі коли відомості, зазначені у графах 1-5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним

Але ж читаємо далі, пункт 4 Порядку: у разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін повинен звернутися до ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку. Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

У вас на руках є Довідка за 2006 рік. Згідно з тим законодавством, яке діяло під час оформлення довідки, вас визнали непридатним та зняли з обліку. І хоча непридатність означає "виключення з військового обліку", але ж станом на 2006 рік непридатність означала "зняття з військового обліку".

Тому хоча й формально ваш військово-обліковий документ станом "на зараз" оформлений не так як того вимагає діюче законодавство, але він залишається чинним, тому що станом на 2006 рік його оформлення відповідало діючим на той час законодавчим актам. 

2. Читаємо пункт 2 Постанови 559: Установити, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

Тобто ваш військово-обліковий документ є чинним (дійсним), аж поки Ви не отримаєте новий військово-обліковий документ. Тому при будь-яких перевірках нереально уявити ситуацію, коли б вам на законних підставах змогли б вручити повістку. Але ще раз акцентую увагу: саме на законних підставах вам ніколи не вручать повістку. В той же час, відомі непоодинокі випадки, коли працівники ТЦК порушують законодавство - або по незнанню, або навмисно. Тому я можу сказати, що з теоретичної точки зору вам 100% не вручать повістку, але я не можу гарантувати, що не відбудеться якийсь форс-мажор (хтось із працівників ТЦК недочув, недобачив, недочитав щось у ваших документах і тому вирішив вручити повістку).

3. Згідно з абзацом 3 пункту 3 Порядку, Відповідність відомостей, зазначених у військово-обліковому документі на бланку, відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, перевіряється через:
- електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
- районний (міський) ТЦК та СП або його відділ (орган СБУ, розвідувальний орган).

Ви самі зможете провірити - чи відповідають дані вашого військово-облікового документу тим даним, що знаходяться в реєстрі. Для цього достатньо оновити свої дані в ЦНАПі, і отримати там Витяг з реєстру. Потім порівняєте дані Витягу з своїми даними, зазначеними в Довідці. Якщо буде невідповідність - берете військово-обліковий документ, берете довідку ВЛК, приходите до свого ТЦК, і там на протязі 5-ти днів вносять всі необхідні дані. 

Але в любому випадку у вас немає обов'язку повторно проходити ВЛК: вас визнали непридатним до військової служби пожиттєво, без можливості повторного огляду.

4. Про це більш докладно я вам написав у попередній консультації. Якщо щось незрозуміло - передзвоніть мені або маякніть на ел. пошту, я поясню як діяти.

5. У вас є пенсійне посвідчення особи з інвалідністю; у вас є довідка ВЛК про непридатність до служби; у вас є військово-обліковий документ аналогічного змісту. Тобто у вас немає жодних підстав хвилюватися щодо можливої мобілізації або повторного направлення на ВЛК. При цьому слід зазначити, що згідно з постановою КМУ № 560, всі документи в ТЦК подаються тільки особисто - не через адвоката, не через Укрпошту.

При цьому ще раз наголошую: необхідність візиту до ТЦК з'явиться тільки в тому випадку, якщо виявиться невідповідність записів вашого військово-облікового документу з даними, що є в реєстрі. Якщо розбіжностей немає, то і в ТЦК йти непотрібно. Якщо в реєстрі буде зазначено, що Ви виключені з військового обліку, то можна навіть за кордон сміливо виїжджати (витяг з реєстру взяти з собою).

.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку