Звільнення з ЗСУ

Я являють мобілізованим військовослужбовцем (солдат).
06.10.2022 р. подав рапорт на звільнення (маю на утриманні трьох неповнолітніх дітей)

Як довго може розглядатися мій рапорт ?
Та через який час ( зазвичай на практиці ) після подачі рапорту виноситься наказ про звільнення ?

Я перебуваю в зоні бойових дій чи можу я вимагати від командування виведення мене з зони бойових дій так як я :
1 . подав рапорт на звільнення.(може бути винесено наказ про моє звільнення , а в цей день я можу отримати поранення але вже не буду являтися військовослужбовцем.)
2 . Я не пройшов "базову загальновійськову підготовку"

НАКАЗ
19.03.2022
м. Київ
N 91

Про затвердження Змін до Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

6. У розділі VI:
1) абзац четвертий пункту 6.1 викласти у такій редакції:
"Базова загальновійськова підготовка є обов`язковою підготовкою для осіб, які не проходили військової служби, та призначена для набуття ними первинних знань, навичок і умінь, необхідних для виконання обов`язків військової служби, і проводиться в навчальних частинах (центрах) строком до трьох місяців. Така підготовка не проводиться з особами, які проходили військову службу за контрактом до запровадження базової загальновійськової підготовки або проходили строкову військову службу."

Я строкову військову службу не проходив та до мобілізації в збройних силах не служив (про що є відповідний запис в військовому квитку)

11.10.2022 15:09 896

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 459
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Відповідно до пункту 225 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого указом Президента України від 10.12.2008 №1153/2008 (далі - Положення), звільнення військовослужбовців із військової служби під час дії особливого періоду (з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації) - на підставах, передбачених частиною третьоюпунктом 2 частини четвертоїпунктом 3 частини п’ятої та пунктом 3 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" здійснюється:

- у військових званнях до майстер-сержанта (майстер-старшини) включно за всіма підставами - командирами бригад (полків, кораблів 1 рангу) і посадовими особами, які відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України прирівняні до них;...

При цьому, згідно пункту 233 Положення військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються:

підстави звільнення з військової служби;

думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;

районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Пунктом 241 Положення передбачено, що накази про звільнення військовослужбовців з військової служби оголошуються командирами (начальниками) військових частин.

Відповідно до пункту 12.1 Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України 10.04.2009  № 170 (далі - Інструкція, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0438-09/conv#...), звільнення військовослужбовців з військової служби (крім військовослужбовців строкової військової служби) здійснюється посадовими особами, визначеними пунктом 225 Положення.

Бесіда з питань звільнення з військової служби проводиться:

1) з військовослужбовцями рядового, сержантського і старшинського складу - командиром військової частини, в якій вони проходять військову службу, або його заступником (пункт 12.7 Інструкції).

Під час бесіди з військовослужбовцем посадова особа роз’яснює йому, які пільги та переваги він має з працевлаштування та матеріально-побутового забезпечення, доводить військовослужбовцю рішення щодо рекомендацій для територіального центру комплектування та соціальної підтримки стосовно можливості проходження ним служби у військовому резерві Збройних Сил України, водночас з’ясовує про місце проживання після звільнення військовослужбовця та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки для направлення його на військовий облік. При цьому враховуються прохання та побажання військовослужбовця, даються необхідні пояснення з інших питань.

У разі коли під час бесіди виникли питання, які не можуть бути вирішені на місці, на адресу відповідної посадової особи чи органу військового управління надсилається запит з необхідними матеріалами і довідками.

Зміст проведення бесіди відображається в аркуші бесіди. У разі відмови військовослужбовця підписати аркуш бесіди він підписується особами, присутніми під час бесіди, з відміткою про відмову військовослужбовця підписувати аркуш бесіди.

Аркуш бесіди зберігається у першому примірнику особової справи військовослужбовця.

Відповідно до пункту 12.9 Інструкції документи на звільнення військовослужбовців з військової служби надсилаються безпосередньо до служби персоналу, підпорядкованій посадовій особі, яка має право на звільнення такого військовослужбовця з військової служби, у таких випадках звільнення:

за підставами, передбаченими пунктами «б»«в» і «д» частини третьої, підпунктом «г» пункту 1 частини четвертої, підпунктами «а», «б», «в», «ґ» пунктів 12 частини п’ятої, підпунктами «а»«б»«в»«ґ» пункту 1, підпунктами «а»«б»«г» пункту 2 частини шостої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», якщо звільнення відбувається за бажанням військовослужбовця.

Перелік документів, що подаються з поданням до звільнення військовослужбовця з військової служби, зазначено у додатку 19 до Інструкції (пункт 12.11 Інструкції):

"2. За власним бажанням подаються:

копія аркуша бесіди;

копія рапорту військовослужбовця;

копія розрахунку вислуги років військової служби (при набутті права на пенсійне забезпечення за вислугою років)".

ЯК БАЧИТЕ, ЗАКОНОДАВСТВОМ НЕ ВСТАНОВЛЕНО СТРОКИ РОЗГЛЯДУ ДОКУМЕНТІВ НА ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА СІМЕЙНИМИ ОБСТАВИНАМИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, ЯКІ ПРОХОДЯТЬ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ЗА ПРИЗОВОМ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ. ПРИ ЦЬОМУ, ЗАКРІПЛЕНО ВИМОГИ ТА ПОРЯДОК ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

ОДНАК, ЗАКОНОДАВСТВОМ ВРЕГУЛЬОВАНІ СТРОКИ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ СТРОКОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. ТОМУ, ЯКЩО ЗАСТОСОВУВАТИ АНАЛОГІЮ ПРАВА, ТО МОЖНА НАВЕСТИ НАСТУПНЕ:

"213. Військовослужбовці строкової військової служби можуть бути звільнені зі строкової військової служби достроково відповідно до пунктів "б""в""г" частини другої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

У разі надходження рапорту від військовослужбовця або заяви від його родичів про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами командир військової частини зобов'язаний надіслати у триденний строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання сім'ї військовослужбовця запит для перевірки його сімейного стану.

Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, одержавши документи від командира військової частини або заяву безпосередньо від родичів військовослужбовця про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк сімейний стан родичів військовослужбовця. За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов'язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби і за наявності законних підстав надіслати їх командиру військової частини, де проходить службу військовослужбовець.

У разі відсутності законних підстав для дострокового звільнення військовослужбовця зі строкової військової служби за сімейними обставинами керівник обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надає заявнику відповідь про причини відмови і повідомляє про це командира військової частини, де проходить службу військовослужбовець.".

Відповідно до частини третьої статті 24 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

ОТЖЕ, допоки Вас не буде виключено зі списків особового складу військової частини, Ви маєте статус військовослужбовця та повинні виконувати накази свого командира (начальника).

Однак, враховуючи подачу документів на звільнення з військової служби за сімейними обставинами (наявність трьох і більше віком до 18 років) та відсутність бойової підготовки (навчання під час проходження військової служби за призовом під час мобілізації) раджу Вам подати відповідний рапот на ім'я начальника в/ч та просити, щоб на час вирішення питання щодо звільнення з військової служби Вам дозволили проходити військову службу за місцем проживання та направили до тієї військової частини, з якої Ви прибули.

Буду вдячна за ваш відгук. Якщо знадобиться моя допомога, можете звертатися з прямим питанням.

Всього найкращого!​

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Павло Бондаренко
    Павло Бондаренко
    Кропивницький
    1 рік
    Консультацiя № 40896
    Звільнення з ЗСУ

    Дякую за обгрунтовану та компетентну консультацію. Приємно мати справу з кваліфікованим юристом . Все роз'яснено чітко та зрозуміло.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram