Бойове чергування та відпочинок військовослужбовців

Ми заступаємо в роті на бойове чергування на добу. З 9:00 до 9:00. Скільки часу надається на відпочинок після зміни з чергування? Коли має проводитися підготовка до чергування, якщо ми заступаємо доба через дві. Якщо чергування припадає на вихідні (субота, неділя), чи повинні надавати вихідний день на протязі тижня. Чи входить час бойового чергування в час робочого тижня (40 годин)? Якщо можливо поясніть з силками на закони чи статті. Важлива розгорнута відповідь. Дякую.

22.11.2020 16:50 38316

Консультація виконавця

Микола Лях
Юрист
У сервісі: 5 років
125 відгуків (122 +) (3 -)
Консультацій: 287

Доброго дня!


   Шановний замовник консультації на Ваші питання повідомляю наступне.  


Перше. За Законом України «Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» від


24.березня 1999 року № 548-XIV, з останніми змінами внесеними 17 червня 2020 року за № 720-IX,  розділом 9. Бойове чергування, статтями 332 – 341 передбачено визначення терміну «бойове чергування» та порядок його організації.


   Так за статтєю 332. Бойове чергування – це виконання бойового завдання. Бойове чергування здійснюється черговими силами і засобами, призначеними від військових частин.


    Бойове чергування організовується командиром військової частини, який відповідає за виконання завдань черговими силами і засобами (ст. 333)


    Склад чергових сил і засобів, ступені їх бойової готовності, тривалість, порядок несення бойового чергування, підготовки особового складу, озброєння, бойової та іншої техніки до чергування і зміна його встановлюються наказом командира військової частини згідно з вимогами Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, наказами і директивами Міністра  оборони України, начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України, командувачів видів Збройних Сил України (ст. 334)


     Нарешті стаття 335. На бойове чергування забороняється призначати осіб, які не склали Військової присяги, на засвоїли програми відповідної підготовки в установленому обсязі, а також військовослужбовців, щодо яких проводиться розслідування за провини, і хворих.


     Частиною 2 статті 335 передбачено, що За невикористані через несення бойового чергування вихідні, святкові та неробочі дні військовослужбовцям, які проходять службу за контрактом, надається відпочинок протягом тижня.


  


  Друге.  Статтєю 10. Закону України «Про внесення змін до деяких  законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, і деяких інших осіб», з останніми змінами від 17 вересня 2020 року № 912-IX, передбачено    «Службовий час і час відпочинку військовослужбовців»      Частиною 1 цього закону  передбачено: 1. Загальна тривалість службового часу військовослужбовців на тиждень  не  може перевищувати нормальної тривалості робочого часу за  відповідний  період, визначеної  законодавством  України,  за винятком випадків, передбачених пунктом 5 цієї статті.



  І далі пункти 5 та 6:



  1. Військові навчання, походи кораблів,  бойові стрільби  та  бойове  чергування,  несення  служби  в  добовому  наряді  та інші заходи,  пов'язані  із  забезпеченням   боєготовності   військових частин, здійснюються без обмеження загальної тривалості службового часу.


 


  6. Вихідні,  святкові та неробочі дні є днями відпочинку  для всього  особового складу,  крім військовослужбовців,  залучених до виконання службових обов'язків.  Ці дні згідно з планами,  а також вільний  від  занять  час  відводяться для відпочинку,  проведення культурно-освітньої   роботи,   спортивних   заходів   та    ігор.
        Військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби  та  курсантів  (слухачів)  вищих   військових   навчальних закладів, які виконували службові обов'язки у вихідні, святкові та неробочі дні,  відповідний час для відпочинку надається командиром (начальником),    як    правило,    протягом   наступного   тижня.
Військовослужбовцям   строкової   військової   служби,   курсантам (слухачам)  вищих  військових  навчальних  закладів  при виконанні обов'язків  військової  служби  у  зазначені  дні  час  відпочинку встановлюється відповідним командиром начальником)";  


 


  Третє.   Особи, що здійснюють бойове чергування заступають о 9.00. Після зміни з чергування о 9.00 наступного дня з ними проводять підведення підсумків чергування і далі їм дається день відпочинку. Якщо особа заступає на чергування через дві доби - вона прибуває на 8.00 в день заступання на бойове чергування (попередня підготовка в переддень чергування не проводиться - наказ МО). Наприклад, підготовка здійснюється для офіцерів і контракників з 9.00 до 13.00, для строковиків з 16.00 до 18.00.
Підготовка - це не відпочинок, а планові заняття з спеціальної та ін. підготовки.
Повинен бути наказ командира частин  "Про організацію і здійснення БЧ в частині", на основі наказу Міністра  оборони України, та наказу Начальника Генерального штабу – командувача Збройних Сил України. Всі ці накази в обов"язковому порядку мали б вивчатись особами, що допускаються до самостійного несення бойового чергування.  Ці накази є в сейфі особової частини (Документація чергової зміни).


І останнє.  Службовий час і час відпочинку військовослужбовців регламентує стаття 10 вже вказаного раніше Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» де вказано, що загальна тривалість службового часу військовослужбовців на тиждень  не  може перевищувати нормальної тривалості робочого часу за  відповідний  період, визначеної  законодавством  України.


І у відповідності до статті 50 Кодексу законів про працю України


Стаття 50. Норма тривалості робочого часу


Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.


 


Висновки з вище наведеного:  



  1. Після зміни з бойового чергування надається один день відпочинку.

  2. Підготовка до чергування має проводитись в день заступання на бойове чергування на протязі біля 4-х годин, для офіцерів та контрактників, і біля 2-х годин для строковиків.

  3. Якщо чергування припадає на вихідні (субота, неділя), повинні надавати вихідний день на протязі тижня.

  4. Чи входить час бойового чергування в час робочого тижня (40 годин)? – Входить!


 


 З повагою Микола Лях  


 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram