Чи можна оформитись опікуном за матірю інвалідом (2 група) якщо я уже ФОП 3-ї групи

Я являюсь ФОП-ом 3-ї групи уже багато років. У мене мати інвалід 2-ї групи, чи можу я оформитись як її опікун (чи це може лише зробити безробітня людина) для отримання відстрочка від мобілізації?

30.01.2023 16:35 1026

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Ви маєте право на відстрочку від мобілізації без оформлення опіки чи піклування над матір’ю. 

Відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Закону № 2122-IX від 15 березня 2022 року, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, Ви не підлягаєте мобілізації, оскільки маєте матір-інваліда ІІ групи, що прямо передбачено в законі.

Норма абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» є імперативною, вичерпною та не передбачає додаткових умов чи альтернатив окрім вказаних в нормі закону.

Зі змісту норми, що міститься в абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», слідує, що право на відстрочку надається незалежно від того, чи проживає особа з інвалідністю разом з військовозобов’язаним.

Положення абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не ставить в залежність для отримання відстрочки те чи проживає (зареєстрована) особа з інвалідністю разом з військовозобов’язаним, чи здійснює військовозобов’язаний за ним догляд тощо.

Для отримання відстрочки не має правового значення чи прописані мати з сином за однією адресою чи ні.

Наявність інших родичів (батько, брати та сестри) не може бути підставою для відмови у відстрочці. Причина інвалідності матері також не має значення.

Отже, для отримання відстрочки достатньо встановлення самого факту родинних зв’язків матері і сина та інвалідності матері. Відстрочка надається на ввесь термін інвалідності матері.

Зазначена норма (абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») не вимагає від військовозобов’язаного оформлювати догляд за матір’ю, оформлювати опіку чи піклування над нею.

Здійснення постійного догляду над особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії його потребує або опіки над особою з інвалідністю, це інші самостійні підстави для звільнення військовозобов’язаного від мобілізації і передбачені вони іншими абзацами ч. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (а саме: абз. 10 та абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Отже, у Вашому випадку оформлювати опіку не потрібно. Опіка - це інша самостійна підстава для звільнення від мобілізації. Про це потрібно буде говорити у військкоматі, якщо вони будуть вимагати такі документи.

Тому, для отримання відстрочки буде достатньо підтвердження самого факту родинних зв’язків матері й сина та інвалідності матері. Зазначені обставини підтверджуються наступними документами: довідкою МСЕК матері; пенсійним посвідченням матері в якому вказана група інвалідності (або посвідчення особи з інвалідністю); свідоцтвом про народження сина; якщо ж мати зареєстрована разом з сином, то документ, що це підтверджує, також необхідно долучити до заяви про надання відстрочки.

Головні документи - довідка МСЕК, свідоцтво про народження. Ці документи мають бути обов’язково. Всі решта документів це для додаткового підтвердження обставин інвалідності матері.

Нотаріально посвідчені копії цих документів необхідно буде долучити до заяви про отримання відстрочки. Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату, другий для Вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

Щодо строків розгляду заяви, то тут варто керуватися загальними правилами про розгляд звернень, що передбачено Законом України «Про звернення громадян». Згідно зі ст. 20 Закону, термін розгляду заяв - не більше 1 місяця з моменту отримання заяви.

Відмовляти Вам у прийнятті цієї заяви теж не мають права. Згідно ст.ст. 1, 13 Закону, у Вас зобов’язані прийняти заяву (будь-яку) та зареєструвати її в порядку, визначеному Постановою КМУ від 14 квітня 1997 року № 348.

Зі своєї практики додам, що останнім часом військкомати стали більше дотримуватися вимог абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та менше порушують права осіб, які мають право на відстрочку на цій підставі. Однак, в заявах про надання відстрочки я все ж таки вказую про те, що зі змісту норми абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вбачається, що право на відстрочку надається незалежно від того, чи проживає особа з інвалідністю разом з військовозобов’язаним та чи здійснює за ним військовозобов’язаний догляд.

Якщо у Вас є додаткові питання, - можете написати мені їх на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація, буду вдячна за позитивний відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram