Чи вступив законопроект 9281 в силу (зниження призивного віку)?

Мені 26, буде 27 буквально через 4 місяці. Хочу забрати диплом із університету, але там для цього треба відвідати військовий кабінет з можливими подальшими наслідками (запит на оновлення даних, влк, і т.д.).

Питання перше: який статус цього законопроекту? Він ще знаходиться на підписанні у президента, та zakon.rada.gov.ua ще показує цифру у "27" років у 15й статті. Але є і зворотня сторона того, що не підписані у 15-денний термін закони вважаються автоматично схваленими (був переданий на підписання 05.06.2023).

Питання друге: чи можу я відстояти себе по 15й статті, пункту першому, закону "Про військовий обов`язок і військову службу" якщо мене захочуть мобілізувати, і якщо законопроет 9281 ще не вступив у силу?
25.07.2023 13:08 6054

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
300 відгуків (299 +) (1 -)
Консультацій: 997
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Станом на сьогодні Законопроект № 9281 від 09.05.2023 ( 3125-IX від 30.05.2023) не підписано Президентом України. Закон не набув чинності та не був офіційно опублікований.

Остання інформація на сайті Верховної Ради України: 05.06.2023 Закон направлено на підпис Президенту України.

Також, станом на сьогодні частина перша статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» діє у редакції: на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

Відповідно до частини п’ятої статті 94 Конституції України Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Тобто, передумовою для набрання Законом чинності – є його офіційне оприлюднення.

Я вважаю, що якщо Закон не було офіційно оприлюднено – він не набрав чинності, й відповідно, діє редакція статті Закону без змін, яка вказана вище.

 

Таким чином, я вважаю, що якщо Ви маєте статус призовника, то вас не можуть мобілізувати без вашої згоди до досягнення вами 27 років.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram