ОСББ затверджений кошторис. Пільги багатодітним.

Добрий день.
Загальними зборами затверджений кошторис і на цих же зборах затверджено питання пільги для багатодітних сімей. Передбачити кількість сімей, які подадуть заяви (відповідно площі) наперед не було можливості. При нарахуванні внесків на утримання ОСББ від мешканців надходження від затвердженої суми зменшились на суму пільги. Як правлінню ОСББ правильно вчинити в цій ситуації, щоб не було порушень в дотриманні затвердженого кошторису?

21.07.2024 12:37 196

Консультація виконавця

Олексій Тимошенко
Адвокат
У сервісі: 4 роки
6 відгуків (6 +) (0 -)
Консультацій: 32

З викладеного Вами опису ситуації вбачається:

  • ОСББ провело загальні збори, на яких затвердило кошторис, заснований на прогнозованих сумах внесків на утримання ОСББ, які сплачують співвласники (мешканці будинку);
  • на тих же загальних зборах прийнято рішення про затвердження пільг для багатодітних сімей. Багатодітні сімї, вочевидь, отримали звільнення від сплати внесків на утримання ОСББ, або суттєве зменшення розміру щомісячного внеску.
  • через надання пільг розмір внесків зменшився, відповідно зменшились грошові надходження від мешканців, спрямовані на утримання ОСББ.

В ції ситуації потрібно привести фінансові документи ОСББ (кошторис) у відповідність до фактичного розміру грошових надходжень від мешканців.

Стаття 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначає: затвердження кошторису відноситься до виключної компетенції загальних зборів ОСББ.

Загальні збори скликаються не рідше одного разу на рік. Закон не забороняє проводити позачергові загальні збори - більше одного разу на рік, якщо в цьому є потреба.

Тому для приведення поточного кошторису у відповідність до реального розміру грошових надходжень від мешканців, ОСББ має вчинити наступні кроки:

  1. Скликати позачергові загальні збори;
  2. Затвердити нову редакцію кошторису.

До проведення загальних зборів рекомендую:

  • підготувати розрахунок прогнозованих грошових надходжень від мешканців будинку з урахуванням загальної кількості багатодітних сімей, які отримали пільги;
  • підготувати новий проект кошторису;
  • підготувати протокол загальних зборів ( в цьому документі фіксується перебіг загальних зборів: причина скликання позачергових загальних зборів; питання, винесене на розгляд; як розподілились голоси мешканців);
  • підготувати проект рішення загальних зборів про затвердження кошторису в новій редакції.

Процедура проведення позачергових загальних зборів не відрізняється від проведення чергових загальних зборів:

  1. Правління ОСББ приймає рішення про проведення загальних зборів;
  2. За 15 днів до дня проведення загальних зборів кожен з співвласників (мешканців) будинку отримує письмове повідомлення про проведення загальних зборів з зазначенням дати та місця їх проведення. До повідомлення можуть бути надані проекти документів, які прийматимуться на загальних зборах (це не обовязково, але бажано). 

В повідомленні про проведення загальних зборів також вказуються:

  • ініціатор загальних зборів;
  • порядок денний загальних зборів;
  • наявність/відсутність технічної можливості для участі співвласників в загальних зборах дистанційно в режимі відеоконференції із зазначенням інформації щодо підключення до неї.

Позачергові загальні збори можна проводити і онлайн. Цей спосіб зручний в умовах, коли певна частина мешканців може перебувати в інших країнах.

Описане є загальним порядком дії в ситуації, коли потрібно привести кошторис ОСББ у відповідність до змін в частині надходжень внесків на утримання багатоквартирного будинку. Для надання індивідуальної консультації потрібно ознайомитись з чинними статутними документами ОСББ, поточним кошторисом, рішенням про надання пільг багатодітним родинам, та іншими документами ОСББ, що мають відношення до спірної ситуації.

За потреби в отриманні додаткової допомоги юриста, звяжіться зі мною за номером, вказаним на бланку цієї консультації. Я розгляну статутні та інші документи ОСББ і надам додатковою консультацію (з складанням документів, якщо це буде потрібно).

Якщо подобається, тисни кнопку