ризик/вірогідність отримання повістки після переведення на Заочну форму навчання

Добрий день
20 років, навчаюся на 3 курсі університету, денна форма. Хотів би змінити форму навчання на Заочну. Чи є ризик того що після переведення мені вручать повістку, відправлять на строкову службу або фронт ?

26.08.2024 12:46 107

Консультація виконавця

Юрій і Ольга Лещук
Юрист Київ
У сервісі: 6 місяців
18 відгуків (18 +) (0 -)
Консультацій: 67

Доброго дня,

В України строкову службу замінили на базову військову підготовку.

Згідно ст. 15 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

Отже, до досягнення вами 24-річного віку ви маєте право самостійно обрати коли ви бажаєте пройти базову військову підготовку.

Окремо зазначаю, що з 1 вересня 2025 року особи які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти повинні будуть пройти базову загальновійськову підготовку.

Отже, навіть якщо ви будете навчатись за денною формою то з 01.09.2025 року ви зобов'язані будете пройти базову загальновійськову підготовку.

Враховуючи зазначене: до досягнення вами 24-річного віку ви маєте право не проходити базову військову службу, наслідком чого вас не зможуть призвати на військову службу під час мобілізації (направити на фронт).

Якщо подобається, тисни кнопку