ризик/вірогідність отримання повістки після переведення на Заочну форму навчання

Добрий день
20 років, навчаюся на 3 курсі університету, денна форма. Хотів би змінити форму навчання на Заочну. Чи є ризик того що після переведення мені вручать повістку, відправлять на строкову службу або фронт ?

26.08.2024 12:46 98

Консультація виконавця

Юрій і Ольга Лещук
Юрист Київ
У сервісі: 6 місяців
18 відгуків (18 +) (0 -)
Консультацій: 67

Доброго дня,

В України строкову службу замінили на базову військову підготовку.

Згідно ст. 15 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

Отже, до досягнення вами 24-річного віку ви маєте право самостійно обрати коли ви бажаєте пройти базову військову підготовку.

Окремо зазначаю, що з 1 вересня 2025 року особи які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти повинні будуть пройти базову загальновійськову підготовку.

Отже, навіть якщо ви будете навчатись за денною формою то з 01.09.2025 року ви зобов'язані будете пройти базову загальновійськову підготовку.

Враховуючи зазначене: до досягнення вами 24-річного віку ви маєте право не проходити базову військову службу, наслідком чого вас не зможуть призвати на військову службу під час мобілізації (направити на фронт).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram