Зміна права власласності на житло

Доброго дня.

Хочу передати право власності своєї квартири або на батька, або на маму.

Як мені краще переоформити, щоб було на мінімальних оплатах?


Чи право дарування дає права власності на житло і з мене знімає право власності?
08.09.2024 12:17 112

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
165 відгуків (165 +) (0 -)
Консультацій: 560
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Як мені краще переоформити, щоб було на мінімальних оплатах? - у даному випадку найбільше підходить договір дарування. 

Відповідно до підпункту "а" підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Податкового кодексу України  об'єкти дарування між членами сім’ї першого або другого ступеня споріднення оподатковуються за нульовою ставкою.

"14.1.263. членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері  і з боку батька, онуки."

Пунктом 3 статті 2 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» передбачено, що державне мито справляється:

"3) за вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, а також за видачу дублікатів нотаріально засвідчених документів.".

Стаття 3. Розміри ставок державного мита

Ставки державного мита встановлюються в таких розмірах:

3. За нотаріальні дії, вчинювані державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів:

а) за посвідчення договорів відчуження житлових будинків, квартир, кімнат, дач, садових будинків, гаражів, а також інших об'єктів нерухомого майна, які перебувають у власності громадянина, що здійснює таке відчуження

1 відсоток суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян

Отже, у вашому випадку потрібно буде сплатити лише держмито та послуги нотаріуса.

2) Чи право дарування дає права власності на житло і з мене знімає право власності? - так. Оскільки відповідно до ст. 719 Цивільного кодексу України договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Статтею 182 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Згідно ст. 334 Цивільного кодексу України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Отже, нотаріус посвідчить договір дарування та зареєструє перехід права власності від Вас до одного з ваших батьків, про що видасть відповідний витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку